Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizovana berba
  • 24.07.2019. 17:00

Na Cambridgeu napravili Vegebot - robota za berbu salate

Određene vrste usjeva do sada nije bilo moguće brati mehanički, nego se to moralo raditi ručno. Međutim s razvojem tehnologija, otvaraju se vrata većoj automatizaciji u poljoprivredi.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 140
  • 11
  • 0

Tim inženjera Sveučilišta u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji, konstruirao je robota koji je osposobljen brati glavice salate, a ovaj naizgled jednostavni uspjeh zapravo predstavlja važan tehnološki proboj za poljoprivredu.

Određene vrste usjeva do sada nije bilo moguće brati mehanički nego se to moralo raditi ručno, međutim s razvojem tehnologija, otvaraju se vrata većoj automatizaciji u poljoprivredi, kažu na Sveučilištu u Cambridgeu.

"Ako možemo napraviti robotizovani kombajn koji bere kupus, možemo to učiniti i za mnoge druge usjeve", rekao je Simon Birrell s Odjela za inženjerstvo, na Cambridgeu.

Nakon ove berbe, povrće odmah spremno za prodaju

Prototip robota nazvan je Vegebot i nije ni približno učinkovit u berbi kao čovjek, ali strojni postupak branja salate izuzetno je težak jer ovo povrće raste nisko i lako se može oštetiti.

Vegebot je sposoban prepoznati je li svaka pojedinačna glavica zdrava i spremna za branje, a onda reže plod od ostatka biljke precizno, tako da je odmah spreman za prodaju u supermarketima.

Robot se može prilagoditi i drugom povrću

Robot se sastoji od dvije glavne komponente: kompjuterizovanog vizualnog sustava i sustava za rezanje. Kamera na Vegebotu pravi sliku polja iz tzv. ptičje perspektive, prepoznaje sve individualne glavice na slici i identificira koje od njih su zrele i zdrave. Druga kamera na robotu nalazi se blizu noževa i omogućuje da rezovi budu glatki.

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Inženjeri su također podesili mehaničku ruku robota da drži povrće taman dovoljno čvrsto da ga ne ispusti, a pritom ga ne zgnječi. Snaga pritiska može se prilagoditi i berbi nekog drugog povrća.

U budućnosti, robotizovana žetva moći će biti opcija, kada se javi nestašica radne snage u poljoprivredi, ali također i kod smanjenja otpada od hrane, kažu na Sveučilištu.

Kako izgleda robotizovana berba salate, pogledajte u videu ispod:

 


Tagovi

Robot u poljoprivredi Robotizovana berba Berba salate Simon Birrell Cambridge Vegebot


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas