Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 28.05.2019. 18:00

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Svaki robot će moći ubrati 25.000 malina dnevno, čime će nadmašiti radnike koji u osmosatnoj smjeni mogu ubrati oko 15.000 malina, tvrde stručnjaci iz Fieldwork Robotics, sa Sveučilišta u Plymouthu.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 2.550
  • 392
  • 0

Poput djeteta koje se trudi ne prosuti juhu dok je prinosi ustima, tako izgleda prvi robot za berbu malina na svijetu koji pokušava ubrati jedan od zrelih i nježnih plodova. Nakon što odredi zrelost ploda, robot ju prima i čupa s grma. Oprezno ju spušta u dio u skladištenje, a čitav procest za jednu malinu traje oko minutu

Izrada ovog robota koštala je 793.000 eura, odnosno 1,55 miliona KM! Ali, kako piše Guardian, ako bude sve išlo prema planu, ovo je budućnost berbe voća. 

Robot može ubrati 10.000 malina više nego čovjek

Naime, svaki robot će moći ubrati 25.000 malina dnevno, čime će nadmašiti radnike koji u osmosatnoj smjeni mogu ubrati oko 15.000 malina, tvrde stručnjaci iz Fieldwork Robotics, sa Sveučilišta u Plymouthu. 

Ovaj je robot isproban u Velikoj Britaniji gdje se poljoprivredni proizvođači bore s rastućim troškovima rada, a zbog Brexita im nedostaje i sezonskih radnika. Naime, broj sezonaca iz istočne Evrope se smanjio, dijelom zbog strana od Brexita, ali i zbog rastućih gospodarstava Rumunjske i Poljske koje su uvjerile svoje radnike da ostanu u svojim matičnim zemljama. 

Ne žele za 85KM na sat brati jagode? Ima tko hoće i za manje - roboti!

Robot je razvijen u suradnji s Hall Hunter, jednim od glavnih britanskih uzgajivača bobičastog voća, a koji opskrbljuje njihov Tesco, Marks & Spencer i Waitrose. Stojeći na visini od 1,8 metara, stroj na kotačima s robotskom rukom obavio je terenske pokuse u stakleniku na farmi Hall Hunter u blizini Chichestera u Zapadnom Sussexu. 

Konačna verzija ide u prozvodnju iduće godine

Vođen senzorima i 3D kamerama, jednim od oblika umjetne inteligencije, hvataljka zumira zrele plodove. kada radi u pravom nagibu, hvataljka odabire plod za 10 sekundi i manje te ju ispušta u skladišni prostor gdje se plodovi sortiraju prema zrelosti, a prije nego se premjeste u spremnike za transport u supermarkete. 

Konačna verzija robota, za koju se očekuje da će ići u proizvodnju iduće godine, imat će četiri hvataljke koje će moći istovremeno brati. 

Budući da se roboti ne umaraju, mogu brati i 20 sati dnevno, a najveći je izazov bio prilagoditi ih različitim uslovima osjvetljenja, kaže Rui Andres, jedan od voditelja projekta u Fieldworku. 

Roboti će nas spasiti od gladi?

Andres ističe da farmeri u Velikoj Britaniji obično plaćaju od 1 do 2 funte (2,20 do 2,40 KM) za kilogram maline koju beru radnici, a robot bi posao mogao obaviti za manje troškova. 

Inspiracija za robot je posao na norveškoj farmi

Ovaj je robot izum dr. Martina Stoelena, predavača robotike na Sveučilištu Plymouth, a kojega su inspirirali poslovi na farmi njegove bake i djeda u Norveškoj. 

Stoelen se, priznat ćete, prihvatio rješavanja problema berbe jedne od najosjetljivijih vrsta voća, maline, a nada se da će tehnologija biti pogodna i za druge vrste bobica te za drugo voće i povrće.

Kako robot bere maline, pogledajte u videu ispod: 


Tagovi

Berba malina Robot Cijena rada Brexit Martin Stoelen Rio Amdres Robot branje voća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.