Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kornišona
  • 06.08.2016. 08:00

Moguć i prestanak otkupa kornišona?

U BiH preko 7.000 kooperanata se bavi proizvodnjom kornišona, a nastala bi situacija mogla ugroziti njihovu egzistenciju.

Foto: Kornišon/Facebook
  • 10.500
  • 523
  • 0

Zbog ozbiljnih poremećaja na svjetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine upitan bi mogao biti i otkup kornišona!

Trenutne štete u BiH se procjenjuju na nekoliko miliona KM, a moguće su i do 20 miliona KM. U BiH preko 7.000 kooperanata se bavi proizvodnjom kornišona, a nastala bi situacija mogla ugroziti njihovu egzistenciju.

400.000 kg kornišona završilo u smeću

Naime, kako je doznao klix.ba, nije samo propalo oko 400.000 kilograma krastavaca u krugu zadruge Voćar-Agrona. Firma Bašo d.o.o. bacila je dosad 238 tona kornišona. Trenutno, kažu, nemaju pozitivnih saznanja da će se tržište sanirati i da će europski otkupljivači vršiti otkup kornišona iz BiH. Ovisno o tržištu, moguća je i obustava otkupa.

Firma Agrodar s.p.z. iz Bihaća također im je rekla da su pretrpjeli velike štete, te uništili preko 500 tona robe. Kritična je situacija i kod najvećeg otkupljivača kornišona, firme Agrona d.o.o. Živinice, koja dosadašnju štetu procjenjuje na oko 500.000 KM.

Na redu su nadležna ministarstva, prije svih ministarstvo poljoprivrede i vanjsko-trgovinskih odnosa koji bi morali hitno djelovati i pronaći način kako prevazići ovu krizu.

Foto: Kornišon/Facebook


Tagovi

Kornišon Kriza Otkup Kooperanti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru već nekoliko dana. Krajem novembra je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.