Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema kupaca
  • 05.08.2016. 12:00

400.000 kg kornišona završilo u smeću!

Iznimno dobar urod krastavca kornišona u Evropi smanjio je potražnju poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Foto: ivaylost/Pixabay
  • 2.642
  • 129
  • 0

Oko 400.000 kilograma krastavca kornišona, koji je otkupljen od kooperanata po prosječnoj cijeni od jednu KM, propalo je u krugu zadruge Voćar-Agrona u Glumini kod Zvornika, nakon čega je završilo na deponiji smeća! Razlog je - nema kupaca!

Naime, u zadruzi koja posluje u okviru kompanije Adriatic Group od sredine jula suočeni su sa ozbiljnim problemima u poslovanju, do kojih je došlo zbog ozbiljnih poremećaja na svjetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, piše klix.ba.

Poremećaj je izazvao neuobičajeno dobar urod krastavca kornišona u Evropi, što je narušilo potražnju i dinamiku isporuke svježeg krastavca i iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz bosanskog Podrinja, od stalnih kupaca u zemljama EU. Usljed toga nastale su i ogromne štete, koje se mjere stotinama hiljada maraka.

Hitno pomoći opstanku kooperantske mreže

"Proteklih godina je, kroz organiziran otkup krastavca kornišona, svježe maline, paprike i drugih proizvoda, pružena značajna podrška samoodrživom povratku na ovome području. Primarni proizvođači u srednjem Podrinju, kroz kooperantsku proizvodnju i plasman proizvoda putem Adriatic Group osiguravaju prihod od oko sedam miliona maraka godišnje", istakao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić koji je posjetio zadrugu Voćar-Agrona koja okuplja 2.250 kooperanata.

Naglasio je da se moraju naći modusi kako bi pomogli opstanku ove kooperantske mreže.

"Od menadžmenta kompanije informisan sam da je razmjera šteta dijelom umanjena pravovremenim potezima podizanja obima prerade i pakovanja krastavca u tegle, ali postojeći prerađivački kapaciteti nisu u mogućnosti odgovoriti trenutnim potrebama. Moramo dati svoj maksimum kako bismo sačuvali ovu kooperantsku proizvodnju i osigurali egzistenciju desetak hiljada ljudi, koji od nje žive. Pozivam nadležna ministarstva da urgentno djeluju, jer bi prekid otkupa mogao izazvati velike i trajne štete", kazao im je potpredsjednik Salkić.

Foto: ivaylost/Pixabay


Tagovi

Kornišoni Zadruga Voćar Agrona Krastavci Nema otkupa Smeće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!