Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini krastavac
  • 16.02.2021. 18:00

Mini povrće: Meksički krastavac sve traženiji?

Cijena za pakiranje od 100 do 150 grama iznosi 15 do 20 turskih lira, što je oko 3,4 do 4,7 KM.

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 262
  • 236
  • 0

Turska tvrtka, specijalizirana za uzgoj mikro povrća i voća, Erüst Tarim probila se na domaće i europsko tržište povrćem koje ondje nazivaju "mini lubenica". "Njihov izgled vara jer zapravo imaju okus krastavaca", rekao je Burak Akbulut, voditelj marketinga spomenute tvrtke za hurriyetdailynews.

U Antaliji i susjednoj provinciji Burdur ih uzgajaju u staklenicima, a nakon jednogodišnje, pokusne proizvodnje, uzgojene plodove su počeli prodavati putem interneta. Riječ je zapravo o meksičkom krastavcu (Melothria scabra) koji je veličine samo dva do tri centimetra i težak svega pet grama. 

Kako navode iz ove firme, prodajom su zadovoljni, a cijena za pakiranje od 100 do 150 grama iznosi 15 do 20 turskih lira, što je oko 3,4 do 4,7 KM. Naime, ovi su plodovi za kratko vrijeme pobrali simpatije potrošača, a posljedično napunili džepove proizvođača. Inače, ova tvrtka svoje proizvode pakira na vrlo zanimljiv način, kombinirajući više vrsta mini voća i povrća u jednu posudicu, a moguće ih je kupiti ili naručiti i zasebno.

Može se uzgajati i kod nas

Akbulut smatra da su maleni plodovi zanimljivi kupcima jer ih je lako konzumirati. "Možete ih jesti poput šljiva, jednu za drugom", kazao je. Okus im je poput krastavaca, a mogu se koristiti u salatama ili jesti svježi. Također, neki ih ljudi i kisele, a kuhari im najčešće mjesto pronalaze u kanapeima  ili u kombinaciji s drugim mini povrćem, poput cherry rajčica.

U ovoj tvrtki naglašavaju da se pri uzgoju ne koriste pesticidima niti genetskom modifikacijom, ali i da uzgoj nije jednostavan. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranljivosti

Inače, riječ je o vrsti biljke koja potječe iz Srednje Amerike i voli toplije krajeve, ali bez problema može rasti i u našim krajevima. Uzgaja se kao i sve ostale vrste tikvenjača, što znači uz puno hranjiva i vode.

Iako u svojoj domovini raste kao trajnica, u našem podneblju ju je ipak bolje uzgajati kao jednogodišnju biljku.


Tagovi

Meksički krastavac Turska Melothria scabra Erust Tarim


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.