Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukova zlatica
  • 19.07.2019. 10:30

Lukova zlatica napada bijeli luk i poriluk - kako je se riješiti?

Po izlasku iz jaja, ličinke se hrane izgrizanjem lišća, pri čemu najčešće ostavljaju epidermu lista. Ličinke su smeđe-žute boje sa crnom glavom i prekrivene su vlastitim izmetom. Vrlo su proždrljive.

Foto: Depositphotos/coboflupi
  • 310
  • 16
  • 0

Lukova zlatica (Lilioceris merdigera, L.) periodično se pojavljuje kao štetočina na bijelom luku i poriluku, ali do sada nisu zabilježene ekonomski značajne štete. Domaćini ove štetočine su biljke roda Allium, Lilium, Polygonatum i Convallaria.

Lukova zlatica oštećuje luk izgrizanjem lista. Štetu prave i odrasli oblici i ličinke, no štetniji je stadij ličinki. Odrasli kukci su kornjaši crvene boje, veličine tijela od 6 do 8 mm, sa izraženim crnim ticalima. Prema podacima iz literature ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje kao imago (odrasli kukac) u tlu. U proljeće izlaze iz tla i hrane se lišćem luka i drugih biljaka.

Nakon kopulacije, u razdoblju od aprila do početka juna, ženka odlaže jajašca na naličje lista. Jaja su narandžasto crvene boje, veličine 1 mm. Najčešće su odložena u skupine od 2 do 10 jajašaca. Jedna ženka može odložiti do 250 jaja.

Pravilan uzgoj bijelog luka na otvorenom

Po izlasku iz jaja, ličinke se hrane izgrizanjem lišća, pri čemu najčešće ostavljaju epidermu lista. Ličinke su smeđe-žute boje sa crnom glavom i prekrivene su vlastitim izmetom. Vrlo su proždrljive. Po završetku razvoja, ličinke se spuštaju na tlo gdje se kukulje. Nakon kukuljenja izlazi imago, koji se kratko vrijeme hrani i krajem ljeta odlazi na prezimljenje.

Preporuka je da se mehanički uklanjaju listovi luka sa jajašcima i ličinkama. Dopuštenje za kemijsko suzbijanje ove štetočine ima insekticid Decis 2,5 EC.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Autorica: Suzana Slovic, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

Ivor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Lukova zlatica Uzgoj bijelog luka Bijeli luk Štetočina

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞