Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 09.12.2022. 17:00

Lubenica sazrela u bašti u decembru - teška osam kilograma i slatka kao med?

Sasvim slučajno smo ih spazili kada smo rasklanjali otpad iz bašte da spremimo zemljište za oranje, pored toga smo cijepali drva i niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu, rekao je Slaviša Ristić iz Drače.

Foto: Toppress
  • 281
  • 110
  • 0

Priroda nas je ove jeseni mnogo puta iznenadila, pa su tako voćari brali jagode i maline oktobru i novembru, a nekima je voće i bagrem ponovo procvjetao. Sve to stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama i tome što imamo sve više toplih dana. Ipak, poljoprivrednici svaki put ostanu iznenađeni kada na svojim imanjima uberu plodove van sezone, piše Toppress.

Takvo jedno iznenađenje priroda je ovih dana priredila i Slaviši Ristić iz kragujevačkog sela Drača u Srbiji, kada je u svojoj bašti pronašao nekoliko lubenica i to u prvoj polovini decembra.

"Sve sam mogao da očekujem, ali ovako nešto nikada, cijelo ljeto nije bilo lubenica, a sada kada je zima na pragu i samo što nije počeo snijeg one su stigle za jelo. Sasvim slučajno smo ih spazili kada smo rasklanjali otpad iz bašte da spremimo zemljište za oranje, pored toga smo cijepali drva i niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu. Ako ih je i bilo bude ih kasnije tokom jeseni ali su male, blijedog mesa i bljutave", mislio je Ristić u intervjuu za ovaj medij, međutim, ovih nekoliko plodova što su pronašli "sasvim su normalne veličine, teške oko sedam, osam kilograma i slatke kao med.

Promjena klime uzrokovala je neobične pojave, ne samo u Šumadiji, već i u Sremu kada su krajem septembra procvjetale višnje. Na stablima se zapazilo bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, što se obično dešava na vršnim dijelovima lastara, cvjetanje, a rjeđe se može vidjeti i plod.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Slaviša Ristić Lubenica u jesen Promjena klime


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]