Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 17.10.2022. 12:00
  • Zagorica

Neko bere kukuruz, a neko sredinom oktobra i jagode?

Jagode koje su sada stigle na rod, posađene su u avgustu. Vremenske prilike koje su pratile vegetativni razvoj ovog voća dovele su do zrenja plodova polovinom oktobra.

Foto: Toppress
  • 105
  • 35
  • 0

Miholjsko ljeto je uveliko počelo i karakteristično je za oktobar mjesec. U ovom periodu obično ubiramo posljednje jesenje plodove i polako se pripremamo za zimu. Međutim, Verica Gajić iz topolskog sela Zagorica u Srbiji ovih dana u svojoj bašti bere jagode, prenosi Toppress.

"Proizvodnjom jagoda se bavim duži niz godina i mogu vam reći da sam zadovoljna. Jagoda traži ulaganja, ali ako imate plodove kada nije velika konkurencija na tržištu možete fino i da zaradite. Imam četiri sorte, albu, asiju, brilu, džoli a sve ukupno ima oko 50 ari", rekla je Gajićeva dodajući da također, imaju i nov zasad posađen u avgustu, a tu su i stare od prošle godine. Kaže da kada se na vrijeme posade i bude lijepa jesen one znaju da porode kao što je sada slučaj. Inače, to su proljetne jagode.

Ona naglašava da su jagode koje su sada stigle na rod posađene početkom avgusta. Vremenske prilike koje su pratile vegetativni razvoj ovog voća dovele su do zrenja plodova polovinom oktobra.

Nedavno je cvjetala i trešnja

Ovih dana zabilježeno je i cvjetanje višnje na nekoliko lokacija, što je, kažu poljoprivredni stručnjaci posljedica vremenskih uslova. Ova pojava se najčešće pojavljuje tamo gdje nisu sprovedene pravovremene mjere.

Ove sedmice natprosječno toplo: Hoće li biti mraza?

Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi kaže da je ova pojava najizraženija u zasadima gdje nisu sprovedene mjere zaštite u cilju suzbijanja štetnih organizama, prvenstveno od prozrokovača mrke pjegavosti lista višnje, uslijed čega je došlo do prijevremenog opadanja listova. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, što se obično dešava na vršnim dijelovima lastara, cvjetanje, a rjeđe se može vidjeti i plod.

Kod Topole i bagrem drugi put cvjetao

Iako je vegetacija za većinu biljaka pred samim krajem, toplo vrijeme je "zbunilo" i bagrem pa je nedavno i on procvjetao u okolini Topole po drugi put.

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvjetanja pojedinih voćnih vrsta kao što je višnja, ali i cvjetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da vjerujem kad sam iz daljine primijetio da se bijeli cvijet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvjetao kao da je proljeće uveliko u toku", rekao je za Toppress mještanin sela Belosavci, gdje je i uočena ova fenofaza.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Tagovi

Plod jagode Jagoda u oktobru Topola Srbija Bagrem Višnja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva