Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paprike
  • 22.09.2021. 10:00

Ljute paprike mogu prezimiti - kako ih očuvati do proljeća?

Kod nas se čili paprike uzgajaju kao jednogodišnja kultura, ali mogu uspješno da prezime. Na proljeće ovakve biljke brže počinju sa vegetacijom, brže cvjetaju i donose plodove.

Foto: Depositphotos/nad.loboda.gmail.com
  • 598
  • 89
  • 0

Ostavljanje ljutih paprika da prezime ima sve više poklonika. Ove višegodišnje biljke u tropskim i suptropskim uslovima lako opstaju tokom više godina. Kod nas se uzgajaju kao jednogodišnja vrsta zbog niskih temperatura koje onemogućavaju njihovo prezimljavanje na otvorenom prostoru. Veoma su osjetljive na mraz i hladnoću. Čim noćna temperatura padne na 15°C, paprika počinje da odbacuje lišće, a potpuno propada na temperaturi ispod 5°C.

Glavna prednost onih koje uspješno prežive zimu je što brzo kreću sa vegetacijom, brže cvjetaju i daju plodove. One imaju dobro razvijen i snažan korijen koji im omogućava da odmah usvajaju vodu i hraniva iz zemlje.

Priprema za prezimljavanje

Za prezimljavanje je potrebno odabrati najsnažnije i najzdravije biljke, kako bi na proljeće nastavile sa vegetacijom i plodonošenjem. Na uspješnost će uticaj imati sama priprema, uslovi uzgajanja, prezimljavanja te izbor sorte. Neke od njih bolje podnose takve uslove, dok su druge veoma osjetljive i teže prezimljavaju. Tako je sorta jalapenjo osjetljivija i teže prezimljava. Tabasko i habanero su u tome uspješne, a čak mogu da plodonose tokom zime ukoliko im stvorite uslove. Pažljivo odaberite one koje ćete staviti na prezimljavanje. Na njima ne smije biti simptoma oboljenja ili prisustva štetočina.

Kako bismo u ovome uspjeli, prvenstveno trebamo prostor u koji ćemo smjestiti saksije u koje smo presadili paprike. Osim toga, trebat će ih orezati i zaštiti od niskih temperatura.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Za potpuno mirovanje potrebno je da se temperatura prostora kreće između 10 i 15°C. Ukoliko je viša, može se desiti da one ne miruju u potpunosti i dolazi do njihovog sporijeg rasta.

Prilikom presađivanja u saksije budite pažljivi, je su odrasle biljke osjetljive na ovu radnju. Najlakše će biti kada uzgajate paprike u većim posudama. Tada neće biti izložene stresu zbog presađivanja. Jednostavno ćete ih unijeti u prostor koji ste predvidjeli za prezimljavanje.

Presađivanje se obavlja u jesen, dok temperatura nije pala ispod 15°C. Prije presađivanja i rezidbe svi plodovi se oberu. Nakon toga se zalije i ostavi na sunčanom mjestu tokom sledećih sedam dana.

Rezidba biljaka

Prije stavljanja na zimovanje biljke ljutih paprika je potrebno orezati, jer one tokom zime neće trošiti enegiju i hraniva za rast i biće spremnije da na proljeće brzo krenu sa vegetacijom. Rezidbi pristupamo kada su sa nje uklonjeni svi plodovi. U uslovima smanjene svjetlosti počele bi da žute i izgubile bi lišće. Rezidbom se spriječava ovakvo iscrpljivanje.

Uklonite listove i grančice koje su suvišne. Bočne grane i stabljika se skraćuju za 2/3. U zavisnosti od veličine biljke ostavljamo tri do pet razgranjenja. Poslije rezidbe površinu zemljišta prekriti sijenom, slamom ili sjeckanom korom drveta. Ovaj prirodni pokrov sprečava pretjerano isušivanje i hlađenje zone korijena.

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dvije grane

Tokom zime potrebno ih je minimalno zalijevati. Zemljište u saksiji se ne smije potpuno isušiti, jer će to dovesti do propadanja. Dovoljno ih je zaliti jednom u dvije do četiri sedmice u zavisnosti da li smo ih malčirali i u kakvim uslovima ih čuvamo.

Priprema za novu sezonu

Sa pojavom dužih dana saksiju sa biljkom premjestiti na osvjetljeno mjesto. Kada vidite znakove novog rasta postepeno povećajte zalijevanje. Sada će joj trebati voda i hraniva.

Čim prođe opasnost od mraza, možete ih iznositi napolje tokom dana kako bi se privikle na spoljašne uslove. Na početku ih postavite na sunčano mjesto, ali ne smiju da budu direktno izložene Suncu zbog pojava ožegotina. Tokom noći unesite ih u zaštićen prostor.


Tagovi

Ljuta paprika Čili paprika Prezimljavanje Presađivanje Rezidba Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.