Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rani krompir
  • 15.04.2023. 09:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Ljubuški krompir uskoro će na trpeze, počinje sadnja lubenice

Nakon uspješne borbe s mrazom, ljubuški poljoprivrednici uskoro će da vade mladi krompir. A počinje i sadnja lubenice.

Foto: Martina K. Antelj
  • 132
  • 25
  • 0

Ljubuški poljoprivrednici nakon borbe s mrazom konačno mogu odahnuti. "Ljubuški rani", kako ovdje zovu mladi krompir, jedan je od brendova tog hercegovačkog kraja. Poljoprivrednici kažu, da ove godine, po svemu sudeći, mogu očekivati dobar urod.  

Obitelj Rosanke Grbavac iz sela Šipovače nedaleko od Ljubuškog, posadila je oko 20 duluma mladog krompira, u plastenicima i na otvorenom.

Sačuvali nasade

Kako nam priča ova vrijedna domaćica, trenutno imaju pune ruke posla. Krompir su uspjeli sačuvati od mraza i u tijeku je okopavanje nasada, u čemu sudjeluje cijela obitelj. 

"Strahovali smo od leda, ali borili smo se i uspjeli nekako izboriti. Sin je po noći prska, stavili smo dupli sloj 'paučine' i tako smo ih sačuvali", kaže Rosanka.

Dupli sloj "paučine" u borbi protiv mraza

Inače, agrotekstilna folija ili agril ima presudan značaj u proizvodnji povrća tijekom hladnih jesenskih i zimskih dana, jer više nego učinkovito štiti tek posijane i posađene biljke od niskih temperatura ili proljetnih mrazeva. Stoga je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima, koju oni od milja nazivaju i "paučinom".

Njenog značaja u zaštiti kultura itekako  je svjesna i ova obitelj, koja se desetljećima bavi poljoprivredom i na taj način štiti svoje biljke. "Nije bilo lako, ali trud se isplatio", kaže ova domaćica, pa tako već koncem travnja planiraju vaditi krompir iz zemlje u plastenicima, a ubrzo nakon toga i sa otvorenih nasada.

Počinje sadnja lubenice

"Sada upravo okopavamo krompir, gnojimo, pripremamo da sve bude spremno za vađenje, ako Bog da, oko 25. travnja iz plastenika, a početkom svibnja sa otvorenih nasada. Trenutno se spremamo i za sadnju lubenice, polažemo foliju, đubrimo, pa ćemo saditi ovih dana. Imamo pune ruke posla, ali navikli smo, živimo od toga", navodi naša sagovornica. 

Kravica, krompir, duhan - simboli bh. grada koji je dobio ime po ženi

Proizvođači u Ljubuškom posadili su ukupno oko 350 hektara mladog krompira. Očekuju oko 10.000 tona kao i lani. Unatoč nikad skupljoj proizvodnji, nadaju se da će i ove godine, kvaliteta i količina, ali i cijena "Ljubuškog ranog" biti dobra poput prošlogodišnje. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Krompir Ljubuški rani Vađenje krompira


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić