Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krompira
  • 05.05.2022. 09:00

Krompirovu zlaticu ne tretirajte insekticidima - za sada

Za sada se tretman insekticidom ne preporučuje, treba sačekati početak piljenja.

Foto: Martina Popić
  • 378
  • 29
  • 0

Imago krompirove zlatice pojavljuje se s proljeća, kada izlazi iz prošlogodišnjih krompirišta. Napadaju tek iznikle biljke krompira, naročito mlade. Usjevi krompira, u zavisnosti od vremena sjetve, se nalaze u fenofazama četvrti list na glavnoj stabljici razvijen do šesti list na glavnoj stabljici razvijen. 

Vizuelnim pregledom uočen je imago krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) koji je nakon perioda dopunske ishrane i parenja počeo da polaže jaja. Jaja polaže na naličje listova krompira, ali i na druge gajene i biljke spontane flore iz familije Solanaceae.

Čime je suzbiti?

Za sada se tretman insekticidom ne preporučuje, treba sačekati početak piljenja.

Otjerajte krompirovu zlaticu malčom od gorušice, pelinom i bijelim lukom

Inače, postoje i organski načini suzbijanja ove štetočine koja je razvila otpornost na više od 50 insekticida. Najjednostavnije je sakupljanje i njihovo uništavanje gnječenjem ili spaljivanjem. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada postaje aktivan i izlazi iz zemlje.

Nakon perioda dopunske ishrane i parenja počela je da polaže jaja

Neke biljke ih teraju svojim mirisom, poput bijele djeteline, gorušice, mahuna, ali i kupusnjača. Postoje i brojni prirodni preparati koji štite povrće od napada krompirove zlatice. Bijeli luk, ljuta paprika, pepeo, gorušica mogu biti veoma korisni u zaštiti gajenih biljaka.

Pri tome, trebalo bi iskoristiti i osobinu zlatice da ne voli zemljište bogato azotom. Zbog toga je mahunarke i djeteline posađene u blizini krompira odbijaju.

Bijeli luk je od velike pomoći kada je u pitanju zaštita usjeva od zlatice. Najbolji efekat ima kada je gajena biljka manja.


Tagovi

Krompirova zlatica Insekticidi Organsko suzbijanje Imago


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...