Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 28.05.2021. 09:40

Otjerajte krompirovu zlaticu malčom od gorušice, pelinom i bijelim lukom

Najjednostavniji način zaštite usjeva je sakupljanje zlatica. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada ona postaje aktivna i izlazi iz tla.

Foto: Martina Popić
  • 994
  • 106
  • 0

Zlatica krompira (lat. Leptinotarsa decemlineata) najveća je štetočina na tom povrću. Može da leti do 40 kilometara i odlična je u tome, uprkos zdepastom tijelu. Osim krompira, pričinjava štete i na paradajzu i patlidžanu.

Svake godine baštovani vode bitku sa ovim štetnim insektom. Taj "stranac" nam je stigao iz Amerike odakle se raširio po cijelom svijetu. 

Čak i kada prvi put uzgajamo krompir na nekoj površini, zlatice se mogu pojaviti u velikom broju. Kako su vrlo pokretne, mogu da dolete u vašu baštu sa udaljenih lokacija.

Pored toga, brzo se pilagođavaju datim klimatskim uslovima ali i primjenjenim insekticidima. Prezimljavaju odrasle jedinke u zemljištu i tokom hladnog dijela godine dobro su zaštićene. Kada krompir završi vegetaciju, zlatica tokom kasnog ljeta i jeseni nastavlja da se hrani na paradajzu, patlidžanu i ostalim divljim srodnicima.

Svakodnevno pregledajte usjeve !

Ne postoji sorta ili hibrid navedenih povrtarskih vrsta koji su otporni na nju. Utvđeno je da ženke teže polažu jaja na naličje listova koji su savijeni prema unutrašnjosti. Jaja su narandžaste boje i nalaze se u grupicama na naličju lista. Larve se hrane lisnom masom, a stadijum lutke prolaze u zemlji. U toku vegetacije može imati dvije do tri generacije u zavisnosti od vremenskih prilika.

Postoje različiti načini zaštite usjeva od pomenutog insekta. Najjednostavnije je sakupljanje i njihovo uništavanje gnječenjem ili spaljivanjem. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada postaje aktivan i izlazi iz tla.

Pregled se vrši svakodnevno, a zajedno sa odraslim jedinkama sakupljaju se i listovi na koje su ženke odložile jaja.

Zlatica ne voli azot

Neke biljke ih tjeraju svojim mirisom, poput bijele djeteline, gorušice, mahuna, ali i kupusnjača. U borbi sa krompirovom zlaticom mogu nam pomoći i životinje koje ih koriste za ishranu. Fazani, cvrčci, vrane, žabe, bubamare, ćurke jedu jaja, larve ili odrasle jedinke. Na takav način smanjuju im brojnost.

Postoje i brojni prirodni pripravci koji štite povrće od napada krompirove zlatice. Bijeli luk, ljuta paprika, pepeo, gorušica mogu biti veoma korisni u zaštiti gajenih biljaka.

Pri tom, trebalo bi iskoristiti i osobinu zlatice da ne voli zemljište bogato azotom. Zbog toga je mahunarke i djeteline posađene u blizini krompira odbijaju.

Gorušica je korisna i za malčiranje

Mlade larve su najosjetljivije na pripravke od praha gorušice. Za ove namjene potrebno je 100 grama gorušice dodati u deset litara vode i dobro promješati. Zatim se u rastvor doda 100ml devet procentnog sirćeta ili malo sapuna za veš.

Ta biljna vrsta može se i saditi u blizini krompira, ali je možemo upotrijebiti za malčiranje kada procvjeta. Pored nje, može se iskoristiti i kopriva. Njene žarne dlačice smetaju zlatici i to joj smanjuje brojnost na malčiranoj parceli. Odrasla jedinka ne može da se sakrije u zemlju zbog koprive koja žari.

Bijeli luk je od velike pomoći kada je u pitanju zaštita usjeva od zlatice. Najbolji efekat ima kada je gajena biljka manja.

Prirodno suzbijanje krompirove zlatice

Od pelina se pripema sredstvo koje je efikasno u suzbijanju larvi štetnika u početnim fazama razvoja. Za uklanjanje velikih larvi i odraslih insekata, neophodna je veća koncentracija pelina u rastvoru.

Priprema se tako što se 250g lišća navedene biljke prelije sa vrelom vodom i ostavi dva do tri sata. Kako bi se pojačala efikasnost sredstva, u smjesu dodati jednu šolju pepela. Nako što odstoji, doda se još vode. Ukupna količina trebalo bi da bude deset litara. Ovo sredstvo je djelotvorno protiv mladih larvi.

Pripravci se mogu pripemati i od pojedinačnih biljaka, ali i od raznih kombinacija. Tako možemo da kombinujemo pelin i bijeli luk, pelin i ljute paprike. Takođe se dobro uklapaju i bijeli luk, pelin i ljute paprike.


Tagovi

Suzbijanje krompirove zlatice Štetočine krompira Krompirova zlatica Prirodni pripravci Sakupljanje zlatice Pregled usjeva Malčiranje Lišće pelina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.