Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 22.08.2020. 09:30

Kraj avgusta je pravo vrijeme da se počne sa berbom batata

Za njega je najvažnije da tokom proizvodnje, biljke budu snabdjevene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svjetlosti i odgovarajuću temperaturu vazduha i zemlje.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 247
  • 302
  • 0

Mnogo je uzgajivača koji su po prvi put ove godine posadili i batat - slatki krompir pa ne znaju kako i kada se bere ova povrtna vrsta. Svoju popularnost, duguje bogatom sadržaju proteina, mineralnih materija, a zbog niskog glikemijskog indeksa odličan je kao hrana za dijabetičare.

Krenuti sa vađenjem kad listovi požute

Na termin berbe najveći uticaj imaju vremenske prilike tokom perioda uzgajanja. Za njega je najvažnije da tokom proizvodnje, biljke budu snabdjevene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svjetlosti i odgovarajuću temperaturu vazduha i zemlje. Uz obezbjeđene ove uslove, krtole batata biće spremne za berbu već poslije 100 dana od sadnje. Za neke sorte taj period je duži i može biti do 120 ili 130 dana.  Većina krtola je tada veličine oko 150 grama.

 Batat - slatki krompir koji nije krompir

Prvi znak da možemo vaditi batat je promjena boje listova, odnosno kada oni počinju da žute. Krtole se mogu vaditi od avgusta do oktobra, odnosno do pojave mraza.  Niske temperature mogu rezultirati njihovim propadanjem jer se radi o toploljubivom povrću. Treba znati da će se oštećenja javiti već na 7°C, a da one propadaju i izmrzavaju na temperaturi od -1°C.

Ovaj krompir neće ostati zaštićen od niskih temperatura i pored toga što je u zemlji. Ukoliko je najavljen mraz, a nismo ga izvadili, potrebno je odsjeći nadzemni dio kako bi spriječili da proces izmrzavanja zahvati čitavu površinu. Manje gredice se mogu prekriti sijenom, slamom, agrotekstilom. Što je moguće prije krenuti sa vađenjem.

Spriječite oštećenja tokom skladištenja

Najbolje je to obaviti po oblačnom danu jer je osjetljiv na sunce. Ukoliko se vađenje slatkog krompira obavlja po sunčanom danu, izvađene usjeve treba prekriti kako bi se spriječila oštećenja koja tokom skladištenja mogu dovesti do propadanja. Pokožica ploda je tanka i lako puca. Na mjestima sa povredama od vađenja i od raznih udarca, može doći do curenja mliječne tečnosti koja je ujedno i pokazatelj da su krtole u fazi tehnološke zrelosti.  Ukoliko su ozljede manje, one će zarasti tokom procesa sušenja. Povrće sa većim oštećenjima potrebno je što prije upotrijebiti.

Stigao batat i na desnu obalu Save

Prilikom vađenja, krtole se samo očiste i ostave u tankom sloju dva do tri sata, kako bi se površina prosušila. Prilikom manipulacije sa njima, treba izbjegavati bacanje i oštećivanje povrća. Sljedeće dvije sedmice batat sušite u prostoriji koja je suva i tamna.

Prosušen slatki krompir spremiti u drvene gajbice, papirnate ili mrežaste vrećice. Za skladištenje odabrati tamnu i suvu prostoriju jer je vlaga glavni neprijatelj ovoj povrtarskoj vrsti. Previše vlažnosti dovodi do brze pojave truljenja krtola. U dobrim uslovima one se mogu čuvati više od pola godine.


Tagovi

Berba batata Krtole batata Vađenje batata Slatki krompir Prekriti sijenom Skladištenje batata Izbjegavati bacanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.