Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 04.08.2020. 13:30

Kornišoni rekordno rodili, za prvu klasu dobiju 1,30 KM/kg

Olakšavajuće im je i to što im je ove godine zagarantovan otkup svih proizvedenih količina, te što problema s plasmanom zasad nemaju.

Foto: JumpStory
  • 158
  • 75
  • 0

U toku je berba kornišona, a proizvođači na području Unsko-sanskog kantona ove sezone će, rekli su, ubrati rekordne količine. Olakšavajuće im je i to što im je ove godine zagarantovan otkup svih proizvedenih količina, te što problema s plasmanom zasad nemaju.

"Urod s jednog dunuma zemljišta iznosi tri do četiri tone, a zadovoljni smo i otkupnom cijenom, koja za prvu klasu iznosi 1,30 maraka po kilogramu. Ipak, mislim da bi cijena mogla biti još povoljnija kako bi se stimulisali proizvođači da prošire proizvodnju", rekao je Samir Handanović iz sela Skokovi koji se već šest godina bavi ovom proizvodnjom.

Rekao je i kako su za razliku od nekih drugih kultura, ovogodišnje vremenske prilike su bile izuzetno pogodne za rast i uzgoj te kulture, pišu Nezavisne.

Velika potražnja na evropskom tržištu

S obzirom na to da na evropskom tržištu vlada velika potražnja, otkupljivači ove godine u stanju da otkupe sve količine proizvedenih kornišona, rekao je direktor Poljoprivredne zadruge "Agrodar" iz Bihaća Arif Hošić.

Pepelnica krastavaca: Zaštitite ih preventivnim, ekološkim ili hemijskim mjerama

Dodao je kako je: "Tržište u zemljama Evropske unije već obezbijeđeno i izvoz bi trebalo da teče bez većih problema. Ove godine očekujemo rekordne rezultate".

Koje povrće je najbolje saditi poslije krastavaca?

U protekloj godini na području USK proizvedeno je oko 4.500 tona kornišona, a ove godine očekuje se znatno veća proizvodnja, podaci su Poljoprivrednog zavoda USK. Kako je prethodnih godina bilo problema sa otkupom i izvozom, urod je nerijetko završavao u smeću, no došlo je do stabilizacije koja proizvođačima daje vjetar u leđa.


Tagovi

Kornišoni Urod Otkup


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.