Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana povrća
  • 16.05.2020. 16:00

Koji su elementi važni za prihranu paprike, a koji za paradajz?

Kada se biljke paprike prime pa sve do cvjetanja i formiranja prvih plodova, koriste se đubriva u kojima je odnos NPK 1:1:3.

Foto: Jelena Lukić
  • 32.557
  • 2.111
  • 0

Papriku, nakon rasađivanja na stalno mjesto, u toku ukorjenjavanja treba prihraniti vodotopivim đubrivima koja imaju odnos NPK 1:4:1. Kada se biljke prime pa sve do cvjetanja i formiranja prvih plodova koriste se đubriva u kojima je odnos NPK 1:1:3, tada je potrebno dodati i bor, navodi Radojka Nikolić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.

Ovo povrće dobro reaguje na đubrenje poslije svake berbe, a tada treba koristiti hraniva u kojima je odnos NPK 2:1:4, a biljke imaju potrebu i za kalcijem u vrijeme plodonošenja. Pred kraj berbe treba smanjiti upotrebu fosfora i kalija.

Od cvjetanja do formiranja plodova, paradajzu unijeti i bor

Paradajz je potrebno u prvih 15 dana poslije rasađivanja, dok traje faza ukorjenjavanja, prihraniti vodotopivim đubrivima u kojima je odnos azota, fosfora i kalija 1:4:1, odnosno upotrebiti formulacije NPK 10:40:10. Od cvjetanja pa do formiranja prvih plodova treba upotrebiti đubriva NPK sa odnosom 20:20:20, kada je neophodno unijeti i bor, ističe stručnjak.

Njegujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Kako smo ranije pisali, na primjer, nedostatak fosfora manifestuje se ljubičastom bojom listova. Ovo je veoma česta pojava kada je mladim usjevima hladno i zbog toga nisu u mogućnosti da ga usvajaju. Međutim, postoje sorte paradajza koje prirodno imaju jače izraženu ljubičastu nijansu listova i na to treba obratiti pažnju.

Tokom intenzivnijeg sazrijevanja smanjiti unos azota

Kada plodovi počnu intenzivno rasti i otvaranje pete cvijetne grane, formulacija se mijenja. Tada treba koristiti đubriva koja imaju jednak odnos azota i kalija i upola manji sadržaj fosfora (20:10:20). U ovoj fazi razvoja paradajzu je neophodan i kalcij. Čim plodovi počnu mijenjati boju pa sve do početka berbe, trebalo bi koristiti đubriva u kojima je odnos azota, fosfora i kalija 2:1:4. Tokom intenzivnijeg sazrijevanja i svakodnevnih berbi azot treba smanjiti i primjenjivati đubriva sa visokim sadržajem fosfora i kalija.

Folijarna prihrana povrća - započnite na vrijeme

Podsjetimo, svaka povrtarska vrsta tokom svog rasta i razvoja, u zavisnosti od fenofaze u kojoj se nalazi, ima određene potrebe za hranjivim makro (N, P, K, Ca, Mg) i mikro (Fe, B, Cu, Mn) elementima. Ove količine ne mogu se obezbjediti prilikom osnovnog đubrenja zemljišta pa se iz tog razloga moraju dodavati tokom vegetacijskog perioda, fertigacijom i folijarnom prihranom.


Tagovi

Prihranjivanje paprike Prihranjivanje paradajza Potreba paprike za kalcijem Vodotopiva đubriva Folijarna prihrana Unos azota Unos kalija Prihrana povrća Faza cvjetanja Faza fromiranja plodova


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]