• Nematode
  • 17.12.2018. 18:00

Klimatski ekstremne godine pogoduju razvoju nematoda, kako ih suzbiti

Nematode su sitni, prostim okom nevidljivi organizmi crvolikog oblika, manji od milimetra, koji imaju važnu ulogu pri razgradnji humusa. Većina ih je dakle, korisna u poljoprivrednoj proizvodnji, no manji dio njih čine značajne štete u proizvodnji povrća.

Foto: Flickr/AgriLife Today
  • 525
  • 34
  • 0

Zemljišne štetočine, posebice kada se pojave u velikim populacijama, u kratkom vremenu mogu prouzročiti ogromne štete u povrćarskoj proizvodnji, pa čak i u cijelosti uništiti nasad, istaknula je prof.dr. sc. Mirjana Brmež, predstojnica Zavoda za zaštitu bilja osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, govoreći na 4. stručnom seminaru o proizvodnji povrća. Žičnjaci, grčice hrušta, rovci, gusjenice sovice pozemljuše, neki su od najčešćih zemljišnih štetnika na povrtnim kulturama, no u svom izlaganju posebno se osvrnula na - nematode.

"Nematode su sitni, prostim okom nevidljivi organizmi crvolikog oblika, manji od milimetra, koji imaju važnu ulogu pri razgradnji humusa. Većina ih je dakle, korisna u poljoprivrednoj proizvodnji, no manji dio njih čine značajne štete u proizvodnji povrća. Prehranjuju se sadržajem iz stanica koje probuše usnim bodljama, a njihovu brojnost uvjetuju mnogi čimbenici, od načina života, brzine i sposobnosti razmnožavanja, biljnog pokrova i količne dostupne hrane do načina obrade tla, te temperature i vlage tla", naglasila je dr. Mirjana Brmež te upozorila kako klimatski ekstremne godine, koje su u posljednje vrijeme sve učestalije, pogoduju razvoju nematoda.

Kako suzbiti štetne nematode?

Na stručnom skupu dr. Brmež je predstavila - krompirove nematode, koje se najčešće prenose sadnjom kontaminiranog sjemenskog krompira, stabljikine nematode, koje posebice velike štete uzrokuju na luku, ali i na paradajzu, grahu i jagodama, zatim nematode smeđe pjegavosti korijena, cistoidne nematode, te nematode korijenovih kvržica, koje redom izazivaju ogromne gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za suzbijanje nematoda valja primjenjivati plodored, uništavati biljne ostatke, suzbijati korov, koristiti zdravi sadni materijal i primjenjivati - nematocide.

"Učinkovita je kombinacija plodoreda s drugim mjerama, jer plodored, kao jedina mjera protiv nematoda, neće biti dovoljno uspješna. Ključno je za suzbijanje nematoda da stručnjaci pregledaju tlo, kako bi se ustanovila njihova brojnost i vitalnost u tlu", naglasila je M. Brmež.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Pročitaj više »

Tagovi

Povrće Nematode Štetočine Mirjana Brmež Krompir Paradajz Plodored


Autor

Igor Čolaković

Vanjski suradnik Agrokluba iz Varaždina.