Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna proizvodnja
  • 01.03.2016. 09:00

Kako suzbiti štetne nematode?

Nematode su sitni organizmi važni u biljnoj proizvodnji. Važne u razgradnji humusa, biljnoparazitske nematode zadaju velike brige svim poljoprivrednicima.

Foto: ProEco
  • 2.100
  • 191
  • 0

Nematode su indikatori ekološkog stanja i promjena koje se događaju na poljoprivrednom tlu, a time nam također i očituju održivost i zdravlje tla.

Sitne su životinje crvolikog oblika, manje od 1 mm. Imaju vrlo važnu ulogu pri razgradnji humusa. Broj nematoda u tlu je vrlo visok, ima ih stotine na kubnom centimetru. Njihovu brojnost i dinamiku u tlu uvjetuju različiti čimbenici: način života nematode, brzina i sposobnost razmnožavanja, biljni pokrov, količina organske tvari u tlu, količina dostupne hrane za nematode, pretkulture, način obrade tla, temperatura i vlaga tla, prozračnost ali i rast i razvoj biljke domaćina, te godišnje doba.

Za biljke štetan mali broj nematoda

Za biljke je štetan samo mali broj vrsta nematoda. Prehranjuju se sadržajem iz stanica koje probuše usnim bodljama. Neke vrste nematoda žive u tlu, neke u korijenu, ali i na korijenju biljaka. Postoje cistolike nematode (tijelo ženki se pretvara u cistu okruglog oblika gdje jaja i ličinke mogu preživjeti i više godina), korijenove (izazivaju zadebljanja korijena, najčešće su u zaštićenom prostoru) i slobodno živuće nematode (hrane se bakterijama u tlu).

Slabo su pokretne pa se šire isključivo prenošenjem biljaka ili zemlje. Do povećanog nakupljanja nematoda u tlu dolazi ako se na jednoj površini uzgaja ista kultura uzastopno više godina. Bez termičkog ili kemijskog suzbijanja, nemoguće je uzgajati povrće (ili cvijeće) u zaštićenom prostoru.

Stabljikina nematoda (Ditylenchus dipsaci) napada ukrasno bilje

Najviše napada ukrasno bilje (plamenac i sunovrat), ali i luk. Također, napada i djeteline, lucernu, rajčicu, žitarice, grah, šećernu repu, duhan, jagode.

Ženka odlaže između 200 i 500 jaja iz kojih izlaze ličnike drugog stadija koje u rano proljeće napadaju mlade presadnice. Ličinke preživljavaju nepovoljno klimatsko razdoblje (mraz, suša) u tlu, čak i ako nema domaćina. Kao i druge nematode, i ova čini štetu u kombinaciji s bolestima.

Napadnute lukovice crvenog luka su deformirane, mekane i spužvaste, a na presjeku se može primjetiti truljenje koje je uzrokovano napadom patogenih mikroorganizama. Listovi luka su odebljali, savijeni, te venu i žute. Biljke rajčice napadnute ovom nematodom zaostaju u rastu, imaju kratku i odebljalu stabljiku uvijenih listova. Stabljika posmeđi i pocrni, a cvatnja je neujednačna.

Mjere koje se koriste za suzbijanje je primjena plodoreda, uništavanje biljnih ostataka, zdravi sadni materijal, termička obrada lukovica (izlagati ih na temperaturu 29,5 - 30,0°C kroz 7 dana ili umakati u vodu temperature 43,3 - 45°C kroz 1 - 4 sata), te primjena nematocida.

Nematode smeđe pjegavosti korijena (Pratylenchus spp.) smanjuju prinos

Nematode roda Pratylenchus spp. i Meloidogyne spp. smatraju se najvažnijim rodovima biljnoparazitskih nematoda koji su direktno povezani sa smanjenim prinosom. To smanjenje prinosa varira ovisno o klimatskim i edafskim čimbenicima, razini tolerancije ili netolerancije pojedinih kultivara.

Široke rasprostranjenosti, velikog broja biljaka domaćina, a zbog međusobnih odnosa s drugim štetnicima i bolestima, predstavljaju jedne od najvažnijh endoparazita koji utječu na poljoprivredne kulture. Znatne štete izazivaju na ratarskim kulturama (krumpir, kukuruz, pšenica), povrtnim kulturama (luk, celer, grah, grašk), jagodama, voćkama, ružama i nekim vrstama gmrlja.

Vrste roda Pratylenchus spp. ulaze u tkivo korijena i brzo se premještaju po korijenu. Kasnije nastupa truljenje i propadanje korijena koje ubrzavaju bakterije i gljivice koje žive u tlu, a one su u tkivo korijena ušle kroz otvore nastale ubodom nematoda prilikom ishrane.

Nematode roda Pratylenchus spp. su malene i migratorne, crvolikog oblika. Tijelo ženki je malo duže od mužjaka. Ženka nakon oplodnje odlaže jaja u tkivo korijena ili u tlo. Nakon što izađu iz tla, ličinke drugog stadija hrane se korijenom i presvlače tri puta. Ciklus razvoja nematoda traje između 30 do 86 dana, što ovisi o temperaturi, a najkraći je pri 30°C. Korijen biljke mogu napasti svi razvojni stadiji. Nematode mogu prezimiti u stadiju jaja, ličinke četvrtog stadija i kao odrasli. Većina Pratylenchus spp. vrsta su najbrojnije na laganim i pjeskovitim tlima.

Suzbijaju se fumigacijom tla (koriste se kemijski preparati koji djeluju u obliku plina) prije sjetve ili sadnje. Uspješna je primjena termičke sterlizacije i solarizacije tla. Preporučuje se višegodišnji plodored, svakako uz suzbijanje korova. Kao oblik ekološke zaštite, uzgoj nematocidne biljke kadifice, Tagetes patulla L. može smanjiti za čak 80 - 100% populacije vrste Pratylenchus spp.. Prema istraživanjima, utvrđeno je da korijenje kadifica sadrži tvari koje otopljene u vodi toksično djeluju na nematode. Također, prirodne aktivne tvari koje sadrži kadifica, slični su spojevi koje sadrže sredstva protiv nematoda proizvedene u kemijskoj industriji. Osim kadifice, učinkovit je i neven (Calendula officinalis L.) koji također djeluje štetno za nematode.

Cistoidne nematode (Globodera spp. i Heterodera spp.)

Najčešće napadaju krumpir, ali i papriku, rajčicu, patlidžan te korove porodice pomoćnica Solonaceae, bijeli kužnjak i crnu pomoćnicu.

Simptomi se pojavljuju na područjima gdje su slabije razvijene biljke, što se kasnije širi na cijelu površinu. Slabijeg su rasta, biljke žute i venu, cima ne pokriva redove, listovi se suše, a korijen je slabo razvijen te se račva i mijenja boju u smeđu, dok su gomolji sitniji. Dva mjeseca nakon sadnje krumpira, na korijenu zaraženih biljaka primjećuju se zlatnožute do bakrene, pa i tamnije tvorevine (starije ciste), koje su zapravo ciste nematode. Ako su primjećene okruglaste tvorevine mliječnobijele boje, to bi mogle biti mlade ženke koje će nakon desatak dana potamniti u zlatnožutu ili tamniju boju. Nakon završene vegetacije krumpira, u tlu ostaju odumrle jedinke ženki s jajašcima (ciste) i u tom obliku preživljavaju nepovoljne klimatske uvjete. Svaka cista sadrži oko 200 do 1.000 jajašaca koja, ako su povoljni uvjeti, mogu preživjeti i do 30 godina u zaraženom tlu, neovisno o prisustvu biljke domaćina.

Nematode se šire na nove površine zaraženim biljnim materijalom, tlom, ambalažom u kojoj je bio zaražen krumpir. Najčešća mjesta na kojima se zadržavaju ciste su gomolji, uz okca, na ostacima tla, predmetima i strojevima na kojima se nalazi zaraženo tlo.

Kao preventivna mjera, preporučuju se otporni kultivari, višegodišnji plodored i malčiranje, te poštivanje karantenskih mjera. Na površinama koje su bile duže zaražene nematodama, potrebno je saditi otporne sorte, pridržavati se trogodišnjeg plodoreda, te primjenom nematocida držati populaciju nematoda na razini ispod ekonomskog praga štetnosti. Također se treba provoditi redovita kontrola brojnosti i vitalnosti cista u tlu. Ako se ne provodi zaštita, nematode mogu uzrokovati i gubitak od 80% prinosa.

Nematode korijenovih kvržica (Meloidogyne spp.)

Do danas je poznato više od 80 vrsta roda Meloidogyne spp. koje su rasprostranjene širom svijeta. Uzrokuju velike štete i znatno smanjuju prinose na otvorenom, a još više u zaštićenom prostoru. Ekonomski važni štetnici, parazitiraju korijenje od oko 2.500 biljaka u koje se ubrajaju krastavci, rajčice, patliđan, paprika, tikve, salata, mrkva, luk i dr. Ponekad i više vrsta roda Meloidogyne spp. napada istu biljnu kulturu.

Ženke roda Meloidogyne spp. su sjedilačke i bijele, okruglog do kruškolikog oblika, najčešće s jajnom vrećicom na stražnjem dijelu tijela, ne formiraju ciste. Mužjaci su migratorni i crvoliki.

Tijekom ishrane, razvoja i razmnožavanja nematoda, povećavaju se stanice korijena gdje se formiraju kvržice (velike od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara). Ovakav korijen brzo propada jer nakon napada nematoda slijede i patogene gljivice i bakterije. Nadzemni dijelovi bljaka zaostaju u rastu i razvoju, venu, suše se i donose sitne plodove. Pri jakom napadu dolazi do mjestimičnog propadanja biljaka, a prinos i kvaliteta su znatno smanjeni.

Suzbijanje uključuje plodored, sadnja ili sjetva otpornih sorti, zdrav sadni materijal, obrada tla, suzbijanje korova, nematofagne gljivice (rodovi Arthrobotrys, Aspergilus), nematocidne biljke (kadifica, crna gorušica), termička sterilizacija, solarizacija i fumigacija tla. Učinkovita je kombinacija plodoreda s drugim mjerama jer plodored kao jedina mjera protiv nematoda neće biti dovoljno uspješna.

Foto: ProEco


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Plodored Neven Nematode Povrtne kulture Ratarske kulture Kadifica Solarizacija Zdravi sadni materijal Nematocidi Fumigacija tla Nematofagne gljivice


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.