• Cijene sjemena
 • 01.04.2021. 14:30

Kilogram sjemenskog luka košta 5 KM, poskupljenje bilježi i ostalo povrće

I kod ratara nije sjajno, imajući u vidu da smo prošle godine prodali kukuruz, pšenicu i soju po relativno dobroj cijeni, pred novu sezonu imamo situaciju znatnog rasta cijene koštanja neophodnog repromaterijala.

Foto: Bigstockphoto/63ru78
 • 121
 • 14
 • 0

Početak proljeća obilježila je nestašica sjemenskog luka u poljoapotekama širom RS pa je u skladu s tim i cijena tog povrća skočila. Zbog toga sada kilogram sjemenskog luka košta i do pet KM, a evidentan je i rast cijena sjemena drugih povrtarskih vrsta.

U Savezu udruženja poljoprivrednika RS naglašavaju da ih ne iznenađuje ovo poskupljenje

"Ove godine sva su sjemena poskupila. Na ovakvo stanje na domaćem tržištu uticaja je imalo i to što je u zemljama iz kojih uvozimo konkretno luk, velika tražnja pa je samim tim do nas došlo manjih količina", ocjenjuje Stojan Marinković, predsjednik Saveza, dodajući kako su se i našim uvoznicima otvorile nove mogućnosti i tržišta gdje mogu plasirati domaće proizvode. 

Nestabilno svjetsko tržište odraziće se na proljećnu sjetvu ?

Smatra kako je svjetsko tržište agrarnih proizvoda prilično nestabilno, a što se odrazilo i kod nas, ali i da nema nekog konkretnog pravila kako iskoristiti ranija iskustva i u skladu s tim planirati ovogodišnju proljećnu sjetvu.  

"U sličnoj situaciji su i ratari jer imajući u vidu da smo u 2020. prodali kukuruz, pšenicu i soju po relativno dobroj cijeni, pred novu sezonu imamo situaciju znatnog rasta cijene koštanja repromaterijala", objašnjava za Nezavisne Marinković.

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

Kada je riječ o povrtarskom uzgoju, u Udruženju povrtara mišljenja su da će se proizvođači teže odlučivati da siju veće površine, upravo zbog poskupljenja. 

"U trgovinama još uvijek ima potrebnog sjemena, ali do kada ?! Cijene luka postojano rastu tako da je već sada 4 - 5 KM", kaže Branko Mastalo, ispred ovog udruženja, naglašavajući da je prošla 2020. bila izuzetno nepovoljna za njih, te se nadaju da će ove godine prinosi biti odgovarajući i bar djelimično nadoknaditi visoke troškove ulaganja. 

Jesu li cijene sjemenskog materijala opravdane ?

S druge strane, u poljoprivrednim apotekama smatraju da su ovogodišnje cijene više zato što je u Nizozemskoj, koja je glavni uvoznik u RS, smanjena proizvodnja. Automatski su i na naše tržište stigle manje količine pa su i cijene morale biti veće nego lani. 

Cijene pojedinih vrsta povrća za sjeme kreću se okvirno u slijedećim intervalima:

 • Luk: 4,5 - 5 KM/kg;
 • Krompir: 0,90 - 1,30 KM/kg;
 • Mrkva: 0,40 - 0,50 KM/kesica;
 • Grašak:1, 30 - 1,70 KM/kesica;
 • Kupus: 0,40 - 0,50 KM/kesica;
 • Zelena salata: 0,40 - 0,50 KM/kesica;
 • Kupus: 0,50 KM/kesica.

Tagovi

Cijene sjemena Poskupljenje Sjemenski luk Sjemenski materijal Stojan Marinković Proljećna sjetva Branko Mastalo Smanjena proizvodnja Domaće tržište


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.