Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko sjeme
  • 07.02.2022. 12:00

Kako uzgajati mikrobilje - na otvorenom ili u kućanstvima

Kao mikrobilje i začinsko bilje najčešće se uzgajaju: repa, rotkvica, cvekla, mrkva, korijander, bosiljak, razne salate, matovilac, rukola, blitva, kupusnjače, pšenica, kukuruz, grašak, luk iz sjemena, špinat

Foto: Depositphotos/ambrozinio
  • 2.291
  • 47
  • 0

Mikrozelenje je sve popularnije i idealno za zimske dane kada vremenske prilike ne dopuštaju uzgoj na otvorenom. To su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu.

Kao mikrobilje i začinsko bilje najčešće se uzgajaju: repa, rotkvica, cvekla, mrkva, korijander, bosiljak, razne salate, matovilac, rukola, blitva, kupusnjače, pšenica, kukuruz, grašak, luk iz sjemena, špinat itd.

Zaštićeni prostor

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, navode da se može proizvoditi u zaštićenom prostoru (plastenici, staklenici, tuneli), na otvorenom ili u kućanstvima. Kao supstrat može se koristiti zemlja, treset, pijesak, vlakna kokosa, pamuka i jute, a moguć je i hidroponski uzgoj.

Kako posijati paradajz za rasadu?

Sjeme treba da bude organskog porijekla ili ono koje nije tretirano pesticidima. Preporučljivo je da se potopi u vodi nekoliko sati prije sjetve, što će dosta ubrzati proces klijanja. Sije se gusto ravnomjerno raspoređeno, malo se pritisne i pažljivo prekriva tankim slojem supstrata.

Potrebno osigurati 12 sati svjetlosti (Foto: Depositphotos/tab62)

Nakon sjetve na vlažni supstrat, sjeme nježno zalijemo, najbolje pomoću špric boce i pokrijemo tamnim poklopcem ili folijom kako bi se održala vlažnost i optimalna temperatura za nicanje (23 – 26 °C). Kad biljčice niknu potrebno im je dnevno osigurati 12 sati svjetlosti (prirodne ili svjetiljke za uzgoj u zatvorenim prostorima) kako bi dobile lijepu zelenu boju i redovno ih ovlaživati vodom, ali ne zalijevati previše kako ne bi došlo do pojave plijesni.

Vrijeme berbe

Ovisno o vrsti, klijavosti i načinu uzgoja mikrozelenje dospijeva za berbu sedam do 15 dana poslije klijanja. Nakon što mikro povrće naraste pet do šest centimetara i formirani su prvi pravi listići, reže se makazama ili oštrim nožem uz supstrat i spremno je za konzumaciju.

Proljeće donosi divlje, a jestive biljke

Bogat su izvor vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidanasa. Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži 4 – 60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam,... Više [+]

Tagovi

Mikozelenje Mikrobilje Repa Mrkva Bosiljak Salata Rukola


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97