Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 05.03.2021. 16:30

Kako Ukrajina rješava problem plasmana krompira, šta mi možemo učiniti po tom pitanju?

Dok je tek nedavno problem plasmana domaćeg krompira dobio neke mogućnosti za rješavanje, Ukrajinci grade 35 skladišta ovog povrća, ukupnog kapaciteta 158.600 tona.

Foto: Gordana Nastić
  • 128
  • 13
  • 0

Ako se ima u vidu da su zime sve blaže, kvalitetnim skladištenjem krompira za prodaju u proljećnim mjesecima moći će da se bavi sve manji broj proizvođača. Zbog toga bi bilo poželjno da poljoprivrednici koji žele unaprijediti sistem čuvanja, imaju neki vid potpora predviđen za ove namjene, kako bi se što prije zaustavilo dalje smanjenje proizvodnje i spriječila trajna zavisnost od uvoza.

Podsjetimo, prema podacima o obavljenoj žetvi strnih žitarica, kao i o skidanju uroda krompira i jesenjoj sjetvi u protekloj sezoni, po visini prinosa pomenute povrtnice posađene prošle godine na 296 hektara, on je i dalje dominantan u strukturi sjetve na području opštine Rogatice, čuvenoj po boričkom krompiru. 

Prijedlog za rješenje postojećeg stanja u uzgoju jeste razmatranje mogućnosti izgradnje fabrike za preradu krompira na teritoriji ove opštine. Na taj način bi se doprinjelo poljoprivredi i proizvođačima, kroz proizvodnju čipsa i ostalih finalnih proizvoda od njega.

Zbog mogućih problema, da se zaključiti da će u godinama koje dolaze njegovo kvalitetno skladištenje biti znatno skuplje i komplikovanije jer se mora investirati u odgovarajuće prostorije, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata, ističe Nenad Nešović, stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kraljevo iz susjedne Srbije.

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Činjenica je da odgovor na nove izazove u proizvodnji trenutno u Evropi ima samo pet zemalja (Francuska, Holandija, Belgija, Njemačka i Velika Britanija) i da one pokrivaju deficite drugih država u nastupajućim proljećnim mjesecima.

Program izgradnje skladišta 

Dalje, Nešović predstavlja primjer državne podrške sektoru proizvodnje krompira Ukrajinskom udruženju uzgajivača navedenog povrća. Institut za agrarnu ekonomiju zajedno sa ovim udruženjem razvio je nacionalni program za razvoj uzgoja krompira za period 2021-2025, koji posebno predviđa izgradnju skladišta uz finansiranje države od 30 odsto.

Prema saopštenju za štampu, primjena programa omogućava izgradnju 35 skladišta u Ukrajini, ukupnog kapaciteta 158.600 tona. Konkretno, biće izgrađena četiri objekta za krompir ukupnih mogućnosti od 41.000 tona u Čerkaskoj oblasti, osam za 38.200 tona u Lavovskoj regiji, šest za 29.000 tona u Černigovskoj oblasti, tri za 15.000 tona u Žitomiru region i dva sa kapacitetom od 17.000 tona u Hersonskoj regiji. U ostalim regionima planira se izgradnja manjih obima.

Čuvanje krompira tokom zime

"Prosječni troškovi izgradnje ovog tipa skladišta su 10-12 miliona hrivnja (300-350.000 evra). Ako uzmemo u obzir da kredit za takvu izgradnju košta 27 odsto godišnje, postaje jasno zašto mali i srednji proizvođači ne mogu priuštiti sebi takve troškove", objašnjava Ukrajinsko udruženje uzgajivača krompira.

Svake godine do 13 odsto manje farmi 

U februaru je udruženje poslalo pismo ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom tražeći pomoć u usvajanju državnog programa za razvoj industrijskog uzgoja krompira za 2021-2025, koji su razvili njhovi i stručnjaci sa Instituta za agrarnu ekonomiju a na zahtjev Ministarstva za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede.

Udruženje je saopštilo da će državni budžet obezbijediti 3,8 milijardi hrivnji (113.500.000 evra) poreza, naknada i rasta prihoda od PDV-a za pet godina programa ako bude odobren.

Prema ovoj organizaciji, broj industrijskih farmi krompira u Ukrajini smanjuje se godišnje za 10-13 odsto zbog neisplativosti, rizičnosti i potrebe za velikim ulaganjima. Tako je, u skladu s njihovim podacima, u 2017. godini skoro 1.300 gazdinstava bavilo se industrijskim uzgojem ovog povrća, a broj im se u 2018. smanjio na oko 1.100, prenosi Nešović.


Tagovi

Prodaja krompira Skladištenje krompira Ukrajina Farme krompira Skladišta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞