• Skladištenje krompira
  • 16.09.2020. 13:35

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Nakon što se cima ukloni, potrebno je krompir ostaviti u zemlji, minum dvije do tri sedmice. Samo vađenje može se obaviti ručno, vadilicama ili kombajnom. Na našim područjima najčešće se koriste vadilice. 

Foto: Depositphotos/ahundov
  • 2.665
  • 349
  • 0

Razviće nadzemne mase krompira kompletno se  završilo krajem avgusta i početkom septembra (vrijeme je uslovljeno sortama koje su se sadile i područja uzgoja ovog povrća). Sa njegovim vađenjem najbolje je krenuti kada preovladavaju sunčane i suhe vremenske prilike, u cilju lakšeg obrađivanja, čišćenja i transportovanja krtola. Važno je pri tom voditi računa da im se ne ošteti pokožica i da se previše ne izlaže suncu jer onda postoji mogućnost javljanja ožegotina. Pokožica treba da bude kompaktna i da se ne ljušti, savjetuje Bojana Panić iz PSSRS.

Prva operacija - vađenje, prilično je složena zato što krtola usljed svog hemijskog sastava, predstavlja povoljnu sredinu za razvoj mikroorganizama i uzročnika bolesti. Kako bi vađenje proteklo u najboljem redu, a izvađeni krompir duže se čuvao tokom skladištenja, potrebno je prije svega odraditi uništavanje cime. Ovo se može uraditi na dva načina:

  • mehaničkim putem, kao što je na primjer košenjem ili tarupiranjem i
  • hemijskim putem odnosno, desikacijom.

Najveći gubici prilikom čuvanja u trapovima

Nakon što se cima ukloni, trebalo bi krompir ostaviti u zemlji, minum dvije do tri sedmice. Samo vađenje može se obaviti ručno, vadilicama ili kombajnom. Na našim područjima najčešće se koriste vadilice

Izvađene krtole se lageruju u skladištima, podrumima ili trapovima, na mračnom mjestu. Uglavnom poljoprivrednici čuvaju krompir u improvizovanim objektima, u ne baš sasvim odgovarajućim uslovima. Nešto lošiji uslovi su u podrumima, šupama ili stajama. Kada se čuva na ovim mjestima, mogu se javiti gubici do 15%. Najlošiji uslovi za čuvanje krompira su u trapovima. 

Čuvanje krompira tokom zime

Poslije vađenja, procenat vlage u krtolama obično je velik i iz tog razloga su one podložne raznim oštećenjima ili čak procesu klijanja, ako se ne uskladište na pravi način. Često se mogu javiti mehanička oštećenja, prilikom utovara i istovara, kao i prilikom transporta krompira.

Nakon što se obavi ova operacija, trebalo bi da prođe period adaptacije, u prosjeku dvije do tri sedmice, u zavisnosti od sorte i temperature na kojoj će se čuvati. Najbolje bi bilo da interval temperatura čuvanja bude od 10 do 15°C, kako bi mogle zarasti sve eventualne povrede na krtolama. Poslije ovoga slijedi njihovo sortiranje i pakovanje u vreće. Ukoliko se radi o skaldištenju u boks paletama, uštedi se više na radnoj snazi, a i efikasnost je veća prilikom pakovanja i provjetravanja. 

Pazite na karencu preparata protiv klijanja

Kada je krompir dobro prosušen, bez primjesa zemlje i nečistoća, sa čvrstom pokožicom i visokim udjelom suhe materije, 23 -25%, može se čuvati bez problema od šest do osam mjeseci. U specijalizovanim skladištima sa ventilacijom i uslovima koji pogoduju ovom povrću, može se čuvati i do deset mjeseci. Optimalna vlažnost zraka u skladištima pri tom trebalo bi iznositi od 92 do 95%.

Kako zaštititi krtolu krompira od klijanja tokom zime

Idealna temperatura za čuvanje merkantilnog krompira je u rasponu od 4 do 8°C dok je za sjemenski taj raspon nešto uži, 3 - 4°C. Ukoliko je napolju ispod 4°C, krompir će imati slatkast ukus, usljed povećanog procenta šećera. 

Klijanje krtola je problem koji se može javiti nekoliko puta u toku i time značajno umanjiti njihovu svježinu. Iz tog razloga, u slučaju korištenja preparata protiv klijanja, obavezno se mora obratiti pažnja na karencu, koja je obično za većinu sredstava oko 40 dana.


Tagovi

Vađenje krompira Skladištenje krompira Uklanjanje cime Procenat vlage Preparati protiv klijanja Čvrsta pokožica Sortiranje i pakovanje


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.