Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine povrća
  • 05.09.2024. 09:00

Kako suzbiti kukuruznu sovicu, pomažu začini i sirće

Vrlo je agresivna i proždrljiva i za kratko vrijeme može da pričini velike probleme proizvođačima povrća

Foto: Bojan Kecman
  • 66
  • 11
  • 0

Kukuruzna sovica, Helicoverpa armigera, najviše se javlja tokom avgusta, a pošto ima dvije do tri generacije, posljednja koja se javlja kasno u ljeto obično je i najteža za suzbijanje. Ne samo zbog vrućina već i zbog umora proizvođača koji pomisle da su se riješili svih štetočina i polako se pripremaju za kraj sezone i promjenu kultura.

Najveće štete, osim na kukuruzu, čini na paprikama, paradajzu, kupusnjačama itd. Vrlo je agresivna i proždrljiva i za kratko vrijeme može da pričini velike probleme proizvođačima povrća. Potrebno je obratiti pažnju na izbor preparata za suzbijanje.

Štetu čini gusjenica

Vrućina joj odgovara, naročito leptiru koji leti na temperaturama oko 25 stepeni i polaže jaja, obično na listove.

Gusjenica može dostići veličinu i do 4 - 5 cm

Gusjenice se hrane prvo lišćem, cvjetovima pa zatim prelaze u mesnati dio ploda, bušeći rupe najviše oko čašice ploda.

Kao što je već napomenuto, proždrljiva je i brzo prelazi s jednog u drugi plod, ostavljajući u njemu izmet, a nedugo zatim plod koji ima manje dimenzije, s vanjske strane, napadaju gljivice koje uzrokuju brzo truljenje i propadanje.

Mjere zaštite

Ako se štetočina pojavi u plasteniku teže ju je suzbiti jer joj odgovaraju visoke temperature tokom dana kada biljke vegetiraju. Nije dobro koristiti ista sredstva. Što se tiče zaštite pesticidima vrlo je ograničen broj insekticida. U prvim mjesecima, nakon sadnje, koriste se preparati na bazi deltametrina, alfa-cipermetrina, acetamiprida, a pred berbu, najbolje bi bilo koristiti insekticide sa kratkom karencom, na bazi hlorantraniliprola jer mu je karenca, u zavisnosti od preparata, jedan do tri dana.

Možete koristiti i sirće za salatu

Naravno da postoje i organski preparati i to na bazi algi, smeđih i zelenih. Takva sredstva dovode do poremećaja u ishrani, odnosno, gubitka apetita šteočine. Pomažu i začini, od bibera, ljute paprike, čilija, cimeta, bijelog luka. Pelin je takođe dobar, listovi kiselog drveta, hajdučke trave, kao i sirće za salatu koje, poput gore navedenih začina nagrizaju meku kožu gusjenice i uništavaju je.

Gusjenica na paradajzu i paprici pričinjava nepopravljivu štetu

Takođe je, radi smanjenja napada, dobro da se na ulaznim vratima plastenika, pa i sa strane, postave mreže koje će spriječiti ulazak leptira. Ali, u uslovima visokih spoljašnjih temperatura, mreža će dodatno da podigne temperaturu unutar plastenika pa je potrebno da se postave ventilatori koji će, koliko toliko da rashlađuju biljke.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzna sovica Alge Gusjenice Šteta na povrću Paradajz Paprika


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #selo Stara baka je pravi simbol sela. U mnogim krajevima mladost je napustila poljoprivredu i otišla za boljim životom u gradove. Ali baka ne. Baki je bolji život na selu. Njene žilave ruke su od djetinjstva hranile njezino blag... Više [+]