Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 21.06.2020. 16:00

Kako spriječiti plamenjaču kod paradajza?

Donji listovi su prvi napadnuti zbog dužeg zadržavanja vlage. Kad krene berba skida se lišće koje je hranilo zrele plodove, a to je prvi list ispod i prva dva lista iznad ubranih plodova.

Foto: Julijana El Omari
  • 19.700
  • 2.005
  • 0

Zakidanje vrhova biljaka naziva se dekaptiranje i njime se postiže zaustavljanje rasta, te potpomaže formiranje i zrenje plodova. Obavlja se nakon što je biljka razvila dovoljan broj plodnih etaža. Pinciranjem se odstranjuju središnji izdanci odnosno zaperci dužine od pet do deset centimetara. Sprovodi se redovno, jednom sedmično za vrijeme faze intenzivnog rasta, a nikako nije dozvoljeno da zaperak preraste i preuzme centralni položaj. Međutim, njega paradajza se tu ne završava.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Jedna od mjera koju je poželjno sprovoditi kod gajenja visokih i poluvisokih hibrida paradajza je skidanje listova koji se nalaze pri zemljištu, odnosno ispod prve cvjetne grane. Na taj način smanjujemo mogućnost zaraze najčešćom bolesti ovog povrća, a to je plamenjača, naglašava stručnjak za povrtarstvo Nada Lazović - Đoković, poljoprivredni savjetodavac.

Uklanjanje zaraženog ili oštećenog lišća

Donji listovi su prvi napadnuti zbog dužeg zadržavanja vlage. Kad krene berba skida se lišće koje je hranilo zrele plodove, a to je prvi list ispod i prva dva lista iznad ubranih plodova. Poželjno je redovno skidati zaraženo ili oštećeno lišće od bolesti i štetočina i ono koje je počelo da žuti jer više nema uticaj na obezbjeđivanje biljke asimilatima.

Plamenjača je najčešća bolest paradajza: Kako zaštititi biljke?

Treba početi skidanje lišća kada biljka dosegne nekih metar visine tako što se obavlja odstranjivanje nekoliko donjih listova. Njihovim odstranjivanjem pospješuje se ventilacija što ima bitnu ulogu u prevenciji bolesti.

Pravo skidanje lišća, naglašava stručnjak, jeste jedan list ispod grozda i dva iznad. Kada se on ubere to lišće više nema ulogu i treba ga odstraniti. Ovaj način pogodniji je za proizvodnju u zatvorenom prostoru. Na otvorenom polju kod visokih hibrida paradajza može se praktikovati skidanje lišća do obranog grozda, što znači da kada se on obere može se skinuti svo lišće ispod.

Odstranjivanje lišća

Odstranjivanje lišća se najčešće obavlja rukom obično povlačenjem lista naviše. List se na taj način lagano odvaja i rana brzo zarasta. Razlog za skidanje rukom je u prevenciji bolesti jer dio koji se dodiruje ostaje u ruci i tako se neće zaraziti sljedeća jer se odstranjuje dodirnuti dio.

Skidanje lišća se obavlja isključivo po lijepom i suhom vremenu. Ukoliko slučajno mora da se radi u uslovima velike vlage, poslije ovih aktivnosti primjeniti neki od fungicida da se zatvore rane.

Simptomi nedostatka kalija

Većina usjeva najbolje uspjeva na pH od 6.0 do 6.5. Udaljavanjem od pomenutih vrijednosti, hranjiva postaju manje pristupačna i biljka ih teže usvaja, što se odražava na porast i prinos. Rezultati iz analize tla su dobra smjernica za odabir đubriva jer određena hranjiva bolje rezultate daju u kiseloj (pH<7), a određena u alkalnoj sredini (pH>7).

Prilikom tumačenja analize, potrebno je obratiti pažnji da li je ona rađena u vodi ili KCl-u. Prvi simptomi nedostatka kalija kod paradajza javljaju se u vidu žutog kruga ispod peteljke. Ukoliko se već tada ne reaguje sa prihranom sa izraženim K, pojaviće se bijela unutrašnjost ploda paradajza, napominje stručnjak za povrtarstvo.

Koji su elementi važni za prihranu paprike, a koji za paradajz?

Količina primjene neophodna za korekciju ovog nedostatka i popravak kvaliteta ploda iznosi 1.5 do dva kilograma po aru nedjeljno. Količinu treba podijeliti na ukupan broj navodnjavanja u toku nedjelje uz pravilne zalivne norme. Nepravilna primjena može dovesti do ispiranja hranjiva u dublje slojeve.


Tagovi

Skidanje zaperaka Njega paradajza Nedostatak kalija Skidanje lišća Ventilacija Plamenjača Zaštita paradajza


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...