Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 19.11.2022. 12:00

Kako se vadi, skladišti i priprema batat?

U prosjeku, batat koji je spreman za vađenje je dužine 15 do 20 centimetara, težine više od 150 grama, a najčešće se vadi od polovine septembra do polovine oktobra.

Foto: Rada Milišić
  • 340
  • 76
  • 0

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja biljka iz tropskih krajeva, a ukoliko se uzgaja u predjelima u kojima u toku godine ima par mjeseci mraza, kao kod nas, uspijeva kao jednogodišnja biljka.

Pripreme za proizvodnju batata počinju krajem zime u plastenicima gdje se proizvode sadnice, odnosno rasad, koji se dobija od izdanaka korijena. Rasađivanje na otvorenom odvija se od polovine maja do polovine juna, a narednih 100 do 130 dana biljka raste i razvija se, da bi se nakon toga iz zemlje vadio zadebljali korijen. Može da se vadi ručno ili vadilicom za krompir, a treba dobro voditi računa da se alatom koji se koristi ne ošteti korijen.

Kada i kako se vadi?

U prosjeku, batat koji je spreman za vađenje je dužine 15 do 20 centimetara, težine više od 150 grama. Najčešće se vadi od polovine septembra do polovine narednog mjeseca, a najbolje je prije pojave mraza. U protivnom došlo bi do truljenja s obzirom na to da ne voli niske temperature. Nakon vađenja treba ga očistiti od zemlje, oprati i ostaviti da se suši.

Kada je vrijeme za vađenje batata iz zemlje - prije mraza?

"Batat najčešće vadimo mašinski, vadilicom za krompir, mada to uvijek nije najbolje rješenje jer se sorta ljubičastog korijena razvija u širinu, ne u dubinu, ali boljeg rješenja nema. Ručno vađenje bi bilo mnogo skuplje i vemenski bi duže trajalo. I ovako angažujemo radnike da ga iza vadilice kupe i utovaraju u prikolicu" kaže Vedrana Nedeljkov iz Kaća u Srbiji čije je gazdinstvo poznato po proizvodnji voća i povrća, između ostalog batata, ali i mini lubenica koje su kupcima prepoznatljive pod nazivom "Slatka mala iz Kaća".

Izvađeni batat na parceli

Ona i njen suprug su agronomi raspoloženi za inovacije, te se od 2017. bave proizvodnjom batata, a ove godine su ga gajili na površini od jednog hektara što ih čini jednim od najvećih proizvođača kod naših istočnih susjeda.

Naša sagovornica kaže da ga sa njive donose kući gdje ga na posebno napravljenim stolovima peru mlazom vode, nakon toga ga klasiraju i kako kaže ostavljaju da se "kali" u prostoriji gdje se temperatura kreće oko 25 stepeni Celzijusa. Narednih sedam do 10 dana se skladišti u uslovima u kojima temperatura ne bi trebala biti niža od 13 stepeni, a idealna bi bila oko 17 stepeni.

"Podrazumijeva se da prostorija u kojoj se čuva batat koji je složen u drvene gajbe bude tamna, topla i vlažna. Događa se da nakon izvjesnog vremena počinje da klija ali to mu ne smeta, a mi ga ne tretiramo nikakvim sredstvima", kaže Nedeljkova i napominje da imaju ljubičasti, narandžasti i bijeli batat te da polako iz godine u godinu raste zainteresovanost kupaca s obzirom na to da se ljudi sve više okreću zdravoj ishrani, pa tako dobija široku primjenu u kulinarstvu.

Čuva se u gajbama, a prostoija mora da bude tamna, topla i vlažna

Naša sagovornica ističe da za razliku od običnog krompira, ova vrsta ima nizak glikemijski indeks što ga čini odličnom namirnicom za dijabetičare, kao i za sportiste i bebe, jer obezbjeđuje energiju, brojne vitamin i minerale.

Kako se sprema?

Priprema se kao i običan krompir, može se kuhati, peći, dinstati, od njega može da se priprema pire, čorbe, a odličan je i za deserte poput štrudli i pita. Veoma je ukusan i podsjeća na kuhani kesten.

To potvrđuje i Nedeljkova koja kaže da ima dvoje male djece i gotovo svakodnevno priprema jela od batata. Često ga samo ispeče u tiganju uz začine, peršunov list i bijeli luk.

Jedini proizvođač batata u Semberiji: Isplativiji je od običnog krompira

"Sa njim pripremam čorbe, ali i gomboce ili njoke i veoma su ukusne i interesantne s obzirom da su u boji batata. Ima široku primjenu u pripremi kolača, kao što je na primjer krempita", rekla je naša sagovornica.

Može se kuhati, peći, dinstati, mogu i deserti da se prave od njega i još mnogo toga

Mnoge domaćice smatraju da je grilovani najbolji ali od njega se sa mnogo manje masnoće može napraviti i pomfrit. Bezbroj je načina za pripremu batata što zavisi od mašte i ukusa, a može se s pravom reći da je svaki način pripreme pravi pa i ovaj za pripremu punjenog pečenog batata.

Punjeni pečeni batat

Za pripremu ovog jela potrebna su vam četiri batata, oko 500 grama bijelog mesa, bijeli luk, oko 300 grama sirnog namaza i začini po želji.

Batat skuhati, prepoloviti i izdubiti sredinu koja će se iskoristiti za punjenje.

Na malo ulja propržiti bijeli luk, dodati bijelo meso sitno isjeckano ili mljeveno, dinstati desetak minuta, uz dolivanje malo vode i dodati izdubljenu sredinu batata, so i biber. U ohlađeno umiješati sirni namaz i ovom smjesom puniti batat, redati u tepsiju i peći. Na ovaj način na stolu će biti kompletan ručak, prije svega zdrav, ali i ukusan.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura. Zbog... Više [+]

Tagovi

Batat Proizvodnja batata Zadebljali korijen Slatki krompir Punjeni pečeni batat Vedrana Nedeljkov


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]