Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  •  Đorđe Vakčić
  • 12.09.2022. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Jedini proizvođač batata u Semberiji: Isplativiji je od običnog krompira

Proizvodnja, čiji proces traje oko 120 dana, skupa je i zahtjevna, ali i isplativa. Podaci o prosječnom prinosu pokazuju da se on može kretati od 10 do 25 t/ha

Foto: Bijeljina.com
  • 397
  • 28
  • 0

Jedini proizvođač batata u Semberiji, Đorđe Vakčić, ove godine proizveo je prve količine ovog "slatkog krompira" za prodaju i više je nego zadovoljan rodom. Od skora, jedna od omiljenih namirnica u mnogim domaćinstvima, prema riječima ovog proizvođača za uzgoj je mnogo isplativija od običnog krompira.

Dugo vremena je, kaže Vačkić za portal Bijeljina.com, pratio proces proizvodnje ove kuluture, a onda ga je znatiželja navela da se i sam počne baviti uzgojem.

Počeo sa 1.000 sadnica

"Ovo je novina u Semberiji. Ja sam počeo sa 1.000 sadnica. Mislim da nisam pogriješio kada sam se odlučio na ovaj vid proizvodnje", rekao je ovaj semberski proizvođač batata.

Isplativa proizvodnja

Proizvodnja, čiji proces traje oko 120 dana, skupa je i zahtjevna, ali i isplativa. Podaci o prosječnom prinosu pokazuju da se on može kretati od 10 do 25 t/ha. Rokovi berbe kreću se zavisno od sorte i roka sadnje. Najčešće je to u jesen, a obavlja se ručno, kako bi se oštećenja korijenja svela na minimum. Ipak, najkompleksniji dio je, kaže Đorđe, proces skladištenja.

Kada je vrijeme za vađenje batata iz zemlje - prije mraza?

"Treba da odstoji nekoliko dana na 30 stepeni, ja sam ga držao u plasteniku, da bi se napravila pokožica. Potom ide na nekih 16-17 stepeni da bi duže trajao. U njemu nema apsolutno nikakve hemije. U jesen je zaoran stajnjak, a sve smo radili ručno. Proizvodnja je 100 posto organska. I uspjeli smo da proizvedemo batat odličnog kvaliteta. Prinos je veći nego što sam očekivao”,rekao je on.

Krompir koji to nije

Od slanih jela, pa do kolača. Njegova upotreba je višestruka. Koristi se i u farmaceutskoj industriji. U prehrani se može koristiti kao samostalno jelo ili prilog. Korijen, koji se može konzumirati i kao svjež, često se upotrebljava i za pripremu pekmeza, štrudli i pita, dok se listovi u domaćinstvu mogu pripremati poput špinata.

Ovaj "slatki krompir" je ustvari iz porodice tikava

Ipak "slatki krompir", kaže Đorđe, osim sličnosti u izgledu, nema nikakve veze sa krompirom.

"On pripada porodici tikava. Postojbina mu je Južna Amerika, Čile. Tako da nije iz te porodice, uopšte. A upotreba mu je višestruka. Stručnjaci kažu da bebe, kada prvi put treba da jedu čvrstu hranu, treba da jedu batat. Također, od njega može masa stvari da se pravi,pa čak i džem", istakao je Đorđe za ovaj medij.

Dobra cijena

Cijena batata na bh. tržištu kreće se od 6 do 7 KM/kg. Osim Đorđa, postoji još nekoliko proizvođača, ali uglavnom sa područja Hercegovine.

Batat iz rasada - sadnja na otvorenom polovinom maja

Inače, najstariji ostaci batata pronađeni su u peruanskim pećinama, a stari su 10.000 godina, piše ovaj izvor. Njegovo prisustvo u Evropi poznato je tek od 1492. godine.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura. Zbog... Više [+]

Tagovi

Batat Slatki krompir Uzgoj batata Proizvodnja batata


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]