Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 24.09.2020. 09:55

Kako se riješiti moljca paradajza na povrtarskim vrstama?

Osim paradajza, moljac napada papriku, grah, krompir, duvan i  druge usjeve. Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cijele proizvodne sezone.

Foto: Bojan Kecman
  • 441
  • 170
  • 0

Povrtarska sezona na otvorenom bliži se kraju, ali će se do prvih jačih mrazeva, odvijati proizvodnja u plastenicima. Sve štetočine preseliće se u zaštićene prostore i mogu se očekivati još jači napadi, ne samo sovica i raznih stjenica, već i moljca paradajza, (lat.Tuta absoluta) koji, posljednih godina, predstavlja sve veći problem povrtarima u Bosni i Hercegovini.

Boravili smo u jednom plasteniku, nedaleko od Banjaluke, gdje smo se uvjerili u probleme koje proizvođačima pravi navedeni insekt, o kojem se počelo pričati prije desetak godina, a sad predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina povrća.

U rupi na plodu je larva

Osim paradajza, moljac napada papriku, grah, krompir, duvan i  druge usjeve. Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cijele proizvodne sezone. Ženka polaže oko 300 jaja, a razvija se na temperaturama oko 10 C° pa naviše. Kada je toplije, razvoj ide brže dok na nižim temperaturama treba nešto više od 20 dana.

Moljac paradajza: Gusjenice mogu u potpunosti uništiti usjev

Jaja su žućkaste boje, larve su takođe žute kada se tek izlegu, a kasnije su žuto zelene i na kraju ružičaste boje. Odrasle jedinke veličine su oko jednog centimetra, sivkaste boje, s tim što su mužjaci tamniji od ženki. Štetu pričinjava larva koja buši hodnike na lišću, slično mineru i u plodovima. Ako vidite rupu na plodu, unutar nje nalazi se larva.

Može uništiti cijele zasade

Čim se u feromonskim klopkama uhvate dvije do tri jedinke, mora se planirati tretman biljaka u roku od sedam dana, najbolje insekticidima koji djeluju i na jaja i na larve. Trebalo bi obratiti pažnju da se, prije prodaje na tržištu, koriste preparati sa kraćom karencom i da se vodi računa o dozama koje se primjenjuju.

Primjenjivati preparate sa kraćom karencom

Što se tiče insekticida za suzbijanje ove štetočine, koja može da uništi cijele zasade, najviše su u upotrebi oni na bazi hlorantraniliprola, indoksakarba, abamektina, emamektin benzoata, lufenurona.

Pomažu i zaštitne mreže

Ako želite da se borite prirodnim sredstvima protiv ove štetočine najbolje je da stvorite okruženje koje će nepovoljno da utiče na razvoj insekta. Jedna od mjera kojoj se sve više pridaje pažnje jeste postavljanje mreža oko plastenika, naročito na ulazu u objekat i to dva do tri zida od mreža na ulaznim vratima. Ova mjera predstavlja nezamjenjivu aktivnost u najrazvijenijim povrtarskim zemljama.

Materijal od kojeg je napravljena mora da bude što gušći kako odrasli insekt ne bi mogao da prođe kroz otvore. Osim njih mogu se koristiti bakterije Trichogramma i Bacillus thuringiensis za larve i parazitske gljivice Metarhizium anisopliae i Beauveria bassiana, za kontrolu brojnosti jaja, larvi i imaga. Ovi preparati nisu dostupni velikoj većini naših proizvođača jer su jednostavno previše skupi.

Mlijekom i začinima kontrolišite štetočinu

Postoje još neke metode. Domaće, nekuvano, mlijeko u dozi od jednog litra na 10 litara vode, uz dodatak malo ulja, može prilično dobro da kontroliše broj larvi jer je mlijeko previše teško za digestivni trakt gusjenice. Sirće sa devet ili 11% alkohola, takođe uz dodatak malo jestivog ulja, "spržiće" jaja i larve štetočine. Fermentisani ekstrakti bijelog i crvenog luka, uz dodatak ljute mljevene paprike, čili papričica, mljevenog bibera i cimeta, takođe će učiniti čudo u plasteniku. Doza je po pola kilograma bijelog i crvenog luka i po 50 do 100 grama ostalih namirnica u 100 litara vode.

Kad je voda toplija, brže se oslobađaju gusjenice

Bilo bi dobro da je voda toplija kako bi se brže oslobodile supstance koje djeluju na štetne insekte, a najbolje je primjeniti je u stadijumu jajeta kada je štetočina najmanje otporna. Pomaže i pelin, 300 grama osušenog lista na 10 litara vode, na početku piljenja gusjenica, koji je dokazani saveznik u borbi protiv štetočina. I u jednom i drugom slučaju najvažnije je pogoditi sa momentom prskanja. Na taj način šteta će da bude vrlo mala i neće biti potrebe za upotrebom insekticida.


Tagovi

Tuta absoluta Moljac paradajza Domaće mlijeko Sirće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]