Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Treset
  • 06.01.2024. 16:30

Kako se pravi kompost od treseta za uzgoj bilja?

Treset se kompostira slično kao i obični kompost, uz održavanje umjerene vlažnosti i dodavanje biljnih hraniva, u obliku mineralnih đubriva, pošto je sam siromašan u hranivima

Foto: Depositphotos/wolterke
  • 187
  • 17
  • 0

Treset ima veliku snagu vezivanja vode i hraniva. Unijet u zemljište popravlja vodni režim i sorpcione osobine, što je posebno značajno na lakim pjeskušama. Spremanje komposta je opravdano u zemljama koje su bogate u tresetu (Rusija, Poljska, Finska, Njemačka, Nizozemska i druge), piše savjetodavac za povrtlarstvo Nebojša Božović.

Siromašan hranivima

Treset se kompostira slično kao i obični kompost, uz održavanje umjerene vlažnosti i dodavanje biljnih hraniva, u obliku mineralnih đubriva, pošto je sam siromašan u hranivima. Visinski treset je izrazito siromašan (nastao od mahovina Spagum), dok je nizijski nešto bolje opskrbljen.

Tresetne posude i tablete za sjetvu presadnica: Oprez sa lažnima

Po jednoj njemačkoj metodi kompost od treseta se priprema tako da se na balu treseta dodaje pola metra kubnog plodne zemlje, četiri kilograma amonijum-sulfata, četiri kilograma superfosfata i četiri kilograma patent kalijuma (kalijum-magnezijum-sulfat) ili se daje osam kilograma kompleksnog NPK đubriva. Osim mineralnih đubriva treset se poliva i osokom, tečnim stajnjakom, dodaju se i razni organski otpaci radi povećanja sadržaja hraniva i povećanja fertilizacione vrijednosti komposta, naglašava Božović.

Kompostiranje treseta odvija se brzo, a fertilizaciono dejstvo zavisi od sadržaja biljnih hraniva u kompostu. Kompost od treseta je skupo đubrivo pa je njegova primjena opravdana kod rentabilnih kultura, kao što su povrće, cvijeće i drugo.

Za koje kulture je dobar?

Kako smo ranije pisali, za uzgoj paprike moguće je napraviti supstrat od tri dijela humusa i dva dijela kvalitetne zemlje, dok će kupusu odgovarati da pomiješamo treset, humus i zemlju u odnosu 1:1:1

Kompost od treseta se preporučuje za gajenje cvijeća u sudovima. Prednost tog komposta je u tome što je količina hraniva u njima dovoljna za jednu ili dvije godine, dok traje vegetacija biljaka. Poslije toga kompost se zamjenjuje novom količinom pri sjetvi ili sadnji novih biljaka, zaključuje savjetodavac za povrtlarstvo.


Tagovi

Treset Kompost Kompostiranje Uzgoj povrća Uzgoj cvijeća Nebojša Božović Hraniva


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...