• Organsko sjeme
  • 06.11.2019. 16:30

Kako sačuvati staro, seljačko, organsko sjeme? Prijavite se na projekt IGR-a

Cilj projekta je doprinos očuvanju i održivoj upotrebi biljnih genetičkih resursa kroz poboljšavanje značaja poljoprivrednika o proizvodnji sjemena i sadnica te jačanje svijesti farmera i potrošača o vrijednosti agrobiodiverziteta.

Foto: Pixabay/VIVIANE6276
  • 314
  • 17
  • 0

Institut za genetičke resurse RS pozivasve zainteresovane da se prijave za "on farm" konzervaciju lokalnih populacija povrća u cilju njihovog održivog korištenja, a u okviru Projekta "Uspostavljanje on farm očuvanja i sistema farmerskog sjemena u BiH".

Cilj projekta je doprinos očuvanju i održivoj upotrebi biljnih genetičkih resursa kroz poboljšavanje značaja poljoprivrednika o proizvodnji sjemena i sadnica te jačanje svijesti farmera i potrošača o vrijednosti agrobiodiverziteta.

Dugoročn cilj je dostupnost organskog sjemena na lokalnom tržištu (kao i u susjednim zemljama u Evropskoj uniji), čime se razvija mogućnost novog biznisa u ruralnim područjima. Naravno, sve ovo doprinosi jačanju svijesti potrošača o lokalnoj proizvodnji sjemena i hrane. 

Sjeme iz RS u Globalnom trezoru sjemena

Nakon prijave i odabira, sa odabranim licima bit će sklopljen ugovor o saradnji na očuvanju genetičkih resursa u sistemu "on farm" konzervacije lokalnih populacija paradajza, paprike i salate što uključuje:

  • umnožavanje i održavanje biljaka kroz neophodne agrotehničke mjere
  • stručno praćenje proizvodnje od strane stručnjaka Instituta
  • zajedničko vrednovanje odabranih populacija, odnosno praćenje faza rasta i razvoja, opis biljaka i ocjena kvaliteta ploda
  • obezbjeđenje dovoljne količine sjemena za banku gena Instituta nakon umnožavanja,
  • druge mjere neophodne u cilju korišćenja odabranih prinova.

Institut će obezbijediti početni materijal i obuku za odabrane "on farm" proizvođače.

Zainteresovana lica treba da se jave na adresu koordinatora projekta ili adresu elektronske pošte Instituta za genetičke resurse: 
gordana.djuric@igr.unibl.org
info@igr.unibl.org
Sve informacije se mogu dobiti putem telefona  051/348 080.
Rok za prijavu je 20. novembra 2019. godine. 

Projekat "Uspostavljanje on farm očuvanja i sistema farmerskog sjemena u Bosni i Hercegovini" realizuje Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Arche Noah (Austrija).


Tagovi

Farmersko sjeme Staro sjeme Organsko sjeme Projekt Uzgoj pardajza Uzgoj paprike


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.