• Banka sjemena
  • 13.02.2018. 12:45

Sjeme iz RS u Globalnom trezoru sjemena

Na poziv ministra poljoprivrede i hrane Norveške Jona Georga Dala, ceremoniji obilježavanja 10 godina postojanja Globalnog trezora sjemena, 26. februara, prisustvovat će direktorica Instituta Univerziteta za genetičke resurse Gordana Đurić i menadžer Banke gena Marina Antić.

  • 349
  • 26
  • 0

Institut Univerziteta za genetičke resurse u Banjaluci jedina je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponirala u Globalni trezor sjemena u Svalbardu, koji ove godine obilježava 10 godina postojanja.

U Globalnom trezoru se nalazi sjeme više desetina sorti ključnih usjeva kao što su pšenica, riža, grah i ostala, a ovi uzorci predstavljaju duplikate sjemenskih kolekcija koje se čuvaju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bankama gena, navodi dobojinfo.

Na poziv ministra poljoprivrede i hrane Norveške Jona Georga Dala, ceremoniji obilježavanja 10 godina postojanja ovog trezora, 26. februara, prisustvovat će direktor Instituta Gordana Đurić i menadžer Banke gena Marina Antić

Đurićeva je od ove godine i član Međunarodne savjetodavne komisije za Globalni sjemenski trezor koja će djelovati kao savjetodavno tijelo o pitanjima legislative, upravljanja i operativnim procedurama u vezi sa ovim trezorom.

RS vodi računa o svojim genetičkim resursima 

Osnovna misija Instituta za genetičke resurse je očuvanje i održiva upotreba genetičkih resursa Republike Srpske, a zahvaljujući ostvarenim rezultatima Srpska je na međunarodnom nivou prepoznata kao zemlja koja vodi računa o svojim genetičkim resursima. 

Trezor je smješten u Svalbard arhipelagu u uslovima stalnog leda

Iz Instituta je saopćeno da ostvareni uspjeh u ovoj oblasti treba biti podstrek za donošenje zakonskih propisa koji će u potpunosti zaštiti ustavom zagarantovano pravo očuvanja i zaštite prirodnih resursa. 

Buduća sigurnost prehrane

"Gledajući u budućnost, genetička raznovrsnost ovih sjemena igrat će vitalnu ulogu u omogućavanju poljoprivrede da se u narednim godinama bori sa klimatskim promjenama i drugim faktorima stresa kroz oplemenjivačke programe stvaranja novih sorti i hibrida prilagođenih klimatski promijenjenom okruženju i otpornih ili tolerantnih na štetne organizme radi smanjenja korištenja pesticida. To je osnov za obezbjeđenje naše buduće sigurnosti prehrane", ističe se u saopćenju. 

Globalni trezor sjemena osnovala je Vlada Norveške 26. februara 2008. godine s ciljem osiguravanja zaštite očuvanja biljnih genetičkih resursa, a smješten je u Svalbard arhipelagu u uslovima stalnog leda.

Foto: Wikimedia Commons Flickr/Landbruks- og matdepartementet


Tagovi

Institut Univerziteta za genetičke resurse Globalni trezor sjemena Jon Georg Dal Gordana Đurić Marina Antić Banka sjemena


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi