Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na piljevini
  • 14.03.2020. 09:00

Kako proizvesti rasad krastavca na piljevini?

Proizvodnja rasada krastavca na piljevini je tehnika koja omogućava brzo klijanje i nicanje biljaka ovog povrća. Prijem ovako uzgojenih biljaka je 100% jer ne dolazi do oštećenja povrća.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 4.926
  • 478
  • 0

Postoje različite tehnike proizvodnje rasada krastavca i svaka od njih ima svoje mane i prednosti. Danas postoje razni namjenski supstrati, tresetne kocke, kokosova vlakna, ali i čitav niz alternativnih metoda uzgoja rasada. Proizvodnja rasada ovog povrća na piljevini, omogućava njegovo brzo klijanje i nicanje.

Sjetva na piljevini

Prednost ove tehnike je što sjeme brže klija i što mlade biljke krastavca dobijamo nekoliko sedmica ranije u odnosu na klasičnu sjetvu u zemljišnom supstratu.

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Piljevina kao podloga za sjetvu sjemenki krastavca ima niz prednosti. Ona ima prozračnu teksturu u kojoj se korijen usjeva neometano razvija. Prilikom presađivanja, ne dolazi do oštećenja korijena mlade biljčice. Krastavac je na oštećenje korijena veoma osjetljiv.

Klijanje sjemenki je brže zbog povoljnijeg vodno - vazdušnog režima. Manja je opasnost od napada prouzrokovača biljnih oboljenja i propadanja sjemena i klijanaca.

Priprema piljevine

Za sjetvu sjemena krastavca se koristi kvalitetna piljevina od drveta. Nikako ne koristiti otpadni materijal, piljevinu nastalu od sječenja iverice i sličnih materijala. Koristi se samo prava, od drveta koje nije tretirano pesticidima.

Krupnoća piljevine djeluje na klijanje i rast mladih biljčica. Suviše sitna i suviše krupna, nisu preporučljive. Presitna piljevina postaje zbijena prilikom zalijevanja, a prekrupna se prebrzo isušuje. Bolje je koristiti onu od listopadnog drveća.

Koji način proizvodnje krastavaca daje najbolje rezultate?

Prije sjetve treba je pripremiti i dezifikovati tako što se prelije kipućom vodom. Na ovaj način će se isprati smolaste materije koje mogu ometati klijanje sjemenke. Ukoliko je potrebno, prelijevanje se obavlja dva puta kako bi se ove supstance što bolje isprale. Poslije toga, piljevina se ocijedi.

Sjetva sjemena krastavca

Saksiju za sjetvu napunimo slojem piljevine koji je debeo četiri centimetra. Ona treba da je vruća, odnosno, topla od vode kojom smo je prelijevali i umjereno vlažna.

Na ovako pripremljen supstrat u saksiji se polaže sjemenka krastavca i prekrije sa slojem piljevine debelim 1,5cm. Posude se prekriju prozirnom folijom i stave na toplo i svijetlo mjesto. Već poslije četiri dana pojaviće se prvi znaci nicanja krastavca i potrebno je ukloniti foliju kako bi biljčica mogla neometano da raste. Klijanje i nicanje rasada uzgojenog na piljevini traje 5 do 10 dana.

Sadnja krastavca salatara u plasteničkoj proizvodnji

Redovno obavljati zalijevanje rasada vodom sobne temperature. Presađuje se na stalno mjesto kada biljčica krastavca razvije treći pravi list. Prijem prilikom presađivanja je 100% jer ne dolazi do oštećenja korijena.


Tagovi

Uzgoj krastavca Rasad krastavca Biljke krastavca Piljevina kao supstrat Piljevina od drveta Klijanje sjemenki Dezinfikovanje piljevine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB