Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 03.03.2022. 18:00

Kako primijeniti pepeo kod sadnje krompira?

Pepeo se odlikuje visokim sadržajem kalija i kalcija koje krompir usvaja u većim količinama, a to nije jedina prednost. No, treba biti oprezan

Foto: Depositphotos/Ostariyanov
  • 4.821
  • 389
  • 0

Sadnja krompira je veoma zahtjevna. Sočne krtole privlače veliki broj štetočina, podložne su pojavi oboljenja, a za dobar rast u novoj sezoni ova povrtnica traži dovoljno hraniva.

U vrijeme kada cijene đubriva i zaštitnih sredstava svakodnevno rastu i kada smo zabrinuti kvalitetom hrane koju jedemo te mogućom nestašicom, upotreba drvenog pepela prilikom sadnje krompira pronalazi svoje mjesto. Bogat je raznim mineralima i organskim materijama. Posebno se odlikuje visokim sadržajem kalija i kalcija koje krompir usvaja u većim količinama. Osim što ishranjuje biljke, on ima i zaštitnu ulogu. Njegova primjena poboljšava imunitet biljaka, povećava prinos do 15 posto, veći je sadržaj skroba u krtolama i one su ukusnije.

Primjena pepela

Ako ga želite koristiti, svakako obratite pažnju na pH reakciju zemljišta. Alkalan je i primjenjuje se na kiselim tlima. Upotrebu treba izbjegavati ako se radi o neutralnom i alkalnom. Kako bi se ispoljio njegov pozitivan efekat na usjev potrebno je koristiti onaj nastao sagorijevanjem drveta. Treba napomenuti da rezultat zavisi od kvaliteta zemljišta, vremenskih uslova i sorte.

Najbolje je dodavanje obaviti direktno u iskopane sadne kanale. Pri tome treba paziti da krtole ne dođu u direktan kontakt s pepelom zbog nastanka opekotina. Potrebno je poslije dodavanja uraditi blago zatrpavanje kako bi se formirao sloj zemlje na koji polažemo krtole. Na 1m² dodaje se 100 do 150 g, odnosno 30 g izmiješati sa zemljom i dodati u sadnu rupu.

Sadnja krompira počinje u martu

Krtole se prije sadnje mogu posuti pepelom u količini jedan kilogram pepela na vreću krompira od 25 kg. Kod rezanja krupnih krtola rez se može posuti njime kako bi se ubrzalo zarastanje.

Budite oprezni

Osim dobrobiti, može biti i štetan za ovo povrće. Ne smijete ga koristiti istovremeno s đubrivima bogatim azotom, jer dolazi do reakcije i gubljenja ovog hraniva. Povećava alkalnost zemljišta, a to pogoduje razvoju krastavosti.

U velikim količinama može da "spali" usjev. Ne koristi se na zemljištu s pH reakcijom većom od sedam.

Koristiti isključivo pepeo od drveta, a najbolji je od vrbe i breze zbog povoljnog odnosa minerala i drugih materija.

Inhibira djelovanje pesticida kada se koriste zajedno ili u kraćem razmaku.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Prilikom tretiranja zaštitite sebe, jer može da iritira oči, disajne organe i kožu. Prekrijte otvorene dijelove tijela, nosite zaštitne rukavice i naočale, a osjetljivi i maske. Nikada ne koristite pepeo direktno iz ložišta. On mora biti ohlađen.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Pepeo Krompir Krtole Sadnja krompira Pepeo od drveta Oprez


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.