Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kikiriki
  • 24.01.2020. 14:00

Kako jednostavno uzgojiti kikiriki u bašti ili saksiji

Kiriki pripada porodici mahunarki, ali se uzgaja poput krompira. U sezoni se zgarće nekoliko puta kako bi se u zemljištu razvile mahune. Izvađene mahune je potrebno dobro pripremiti i osušiti kako bi se uspješno čuvale.

Foto: Pixabay/Jing
  • 3.156
  • 434
  • 0

Ljubitelj ste kikirikija? Imamo dobre vijesti jer se on lako uzgaja u bašti, dvorištu ili saksiji. Ova mahunarka, srodnik pasulja, je omiljena grickalica visoke hranjive vrijednosti i prepoznatljivog okusa. Dobar je izvor proteina, mineralnih materija, vitamina. Vodi porijeklo iz Južne Amerike, a kod nas postaje sve popularnije njegovo uzgajanje.

Kikiriki (Arachis hypogaea) je toploljubiva kultura. Sije se čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vrijeme sjetve zavisi od vremenskih prilika. Za sjetvu je potrebno odabrati laka zemljišta, dobro drenirana, bogata organskim materijama kao što su kompost, stajsko đubrivo, suvo lišće ili suva trava. Birajte osunčana mjesta, jer kikiriki voli sunce.

Kakav sjetveni materijal koristiti?

Kao sjetveni materijal mogu se koristiti cijele mahune, izlomljeno sjeme i oljušteno sjeme. Najsporije niču mlade biljke iz cijelih mahuna. Kako bi se ubrzalo nicanje, mahune se potapaju u vodi tokom 24 sata. Nakon vađenja dovoljno je da se mahune kratko prosuše i spremne su za sadnju. Dovoljno je da se osuši površina mahuna.

Kikiriki se sije čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vrijeme sjetve zavisi od vremenskih prilika.

Bitno je znati da oljušteno sjeme brže niče. Sije se od tri do pet sjemenki u jednu sadnu rupu na dubinu od 5 do 7 cm. Razmak u redu između sadnih rupa je 20 cm, a međuredni razmak se kreće od 50 do 60 cm.

Voditi računa o korovima

Nove mahune se razvijaju u zemljištu. Zbog toga se kikiriki uzgaja na sličan način kao krompir. Posebno obratiti pažnju na korove, jer oni zagušuju mlade biljke kikirikija. Prvo zagrtanje ili malčiranje treba obaviti kad mlade biljčice dostignu visinu oko 15 cm. Na taj način ćemo uništiti ili spriječiti razvoj korova. Malčira se tri do četiri puta tokom vegetacijskog perioda.

Kikiriki je osjetljiv na nedostatak kalcijuma i ukoliko je zemljište siromašno ovim mineralom potrebno ga je dodati kad počne cvjetanje. Cvjetanje započinje 30 do 50 dana poslije sjetve, zavisno od sorte.

Koliko koje sjeme može trajati i kako provjeriti klijavost

Cvjetovi se formiraju blizu površine tla. Kada cvjetovi precvjetaju, biljka se zagrće. Zagrtanjem se potiče razvoj mladih mahuna kikirikija, u suprotnom dolazi do njihovog sušenja. Kikiriki cvjeta u razvučenom vremenskom periodu tokom sezone.

Krajem ljeta se prestaje sa đubrenjem. Podrazumjeva se da su biljke već dobro obezbjeđene što se tiče đubirva, osnosno ishrane. U  zavisnosti od vremenskih uslova biljke se umjereno zalijevaju.

Berba kikirikija

Kako smo već i rekli, mahune se razvijaju ispod površine zemlje, a u jednoj mahuni se razviju dvije do tri sjemenke. Berba kikirikija se obavlja krajem jeseni. Prvi znak kojim ćete prepoznati da kikiriki dozrijeva je žućenje lišća.

U trenutku berbe ili vađenja kikirikija lišće je suvo, stabljika je promijenila boju, postala je tamna. Berbu je najbolje obaviti prije prvog jesenjeg mraza. Sa berbom, iskopavanjem kikirikija ne treba žuriti, jer se mahune sporo razvjaju.

Berba kikirikija se obavlja krajem jeseni. Prvi znak kojim ćete prepoznati da kikiriki dozrijeva je žućenje lišća.

Biljke se pažljivo iskopaju i otrese višak zemlje. Ostavite iskopane biljke da se prosuše. Mahune koje ostanu u zemlji sakupite i sušite ih odvojeno. Biljke kikirikija povežite u snopić i objesite ga naopačke dvije do tri sedmice. Najbolje ispod nekog krova. U tom periodu temperatura ne bi trebala biti ispod 0°C. Tokom ovog perioda kikiriki dozrijeva i dobija na težini.

Poslije perioda sušenja i dozrijevanja, mahune se odvoje, spreme u mrežaste vrećice kako bi se lakše oprale od zemlje pod mlazom vode.

Sušenje kikirikija

Oprane mahune je potrebno osušiti prije skladištenja. Mahune se trebaju dobro osušiti, jer može doći do pojave plijesni i propadanja mahuna. Sušenje se vrši u tankom sloju od 10 cm na temperaturi od 60°C tokom dva dana. Sušenje se obavlja u električnim sušilicama. Dobro osušene mahune krckaju kad se lome, a prilikom protresanja mahune čuje se zveckanje sjemenki.

Drugi način sušenja mahuna kikirikija je u domaćinstvu i pogodan je za domaćinsta koja imaju šporet na drva. Mahune se stave na pleh u sloju debljine 15 cm blizu šporeta i povremeno se promiješa tokom dvije sedmice.

Osušene mahune kikirikija se čuvaju u mrežastim, platnenim vrećicama na prozračnom mjestu. Mogu se čuvati oko godinu dana. Oljuštene sjemenke se mogu čuvati pola godine u tegli sa poklopcem. Za čuvanje sjemenki, osim staklenih tegli, mogu se koristiti i keramičke posude sa poklopcem.


Povezana biljna vrsta

Kikiriki

Kikiriki

Sinonim: - | Engleski naziv: Peanuts | Latinski naziv: Arachis hypogea L.

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove,... Više [+]

Tagovi

Kikiriki Sadnja Bašta Berba Korovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...