Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje paradajza
  • 27.08.2022. 18:00

Kada je paradajz zreo za branje?

Dva su pokazatelja zrelosti, no okus ovisi i o dobu dana kada ga berete

Foto: Depositphotos/dadooda
  • 457
  • 62
  • 0

Volimo reći kako okus paradajza ovisi o tome je li domaći, uzgojen na otvorenom, zreo. No, različite sorte daju i različite okuse, a on uveliko ovisi i o tome je li ubrana u pravo vrijeme. 

S crvenima znamo kada su zrele, no šta sa zelenim, žutim, ljubičistim plodovima? 

Dva jasna pokazatelja

Zrelost se može odrediti na temelju dva jasna pokazatelja, piše krautundrueben

Prvo, zreli paradajz prepoznajete po tome što je mekan, lako ga stisnete prstima. Drugo, peteljka gotovo svakog paradajza (osim posebnih sorti) ima određenu točku pucanja. Riječ je o maloj izbočini na peteljci. Ako se pritiskom na nju plod lako odlomi od stabljike, zreo je. 

Ako je pregib još uvijek savitljiv, ostavite je još neko vrijeme. Ostavite li peteljku na ubranom plodu, trajat će duže. 

Puno ovisi i o sorti (Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov)

Ukusniji sa sunca 

No, postoji još nekoliko trikova. Važan je i period dana kada ste ga ubrali. Opće pravilo je da se aroma većine sorti poboljšava nakon nekoliko sati izlaganja suncu uz iznimke da su neke ukusnije ubrane ujutro. Dakle, na vama je da isprobavate brati u različito doba dana. 

U svakom slučaju gubi okus na niskim temperaturama zbog čega ga ne treba čuvati u frižideru, nikako ispod 10°C. 

Takozvane brašnaste sorte su u prvim danima sazrijevanja sočne i slatke no ostale moraju biti gotovo prezrele da bi bile najukusnije. 

Kada je riječ o sakupljanju sjemena, najbolje je ubrati plodove kada su prezreli. 

Kako prikupiti i sačuvati sjeme paradajza za iduću sezonu

Iako paradajz voli sunce, ovo mu ljeto sigurno nije naklonjeno. Osim dugotrajne suše i nekoliko toplinskih valova, stigao je novi stres - pad temperature i visoke vlage što uzrokuje plamenjaču. Zato ga treba ojačati i zaštititi kako bi vam potrajala do jeseni. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Kada brati Paradajz Branje paradajza Zrelost paradajza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas