Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba graha
  • 24.08.2023. 07:30

Kada je grah spreman za berbu? Kako ga očistiti i čuvati?

Beremo ga po sluhu, nakon čega slijedi posao komljenja i čišćenja

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.248
  • 98
  • 0

Bliži se berba graha zrnaša, a svako ko ga je i jednom brao i komio zna o kako pipkavom poslu je riječ. 

Protresi mahunu 

Kako bi se što duže očuvao, važno je da dosegne svoju fiziološku zrelost. To znači da mu je mahuna potpuno suha, a najčešće i cijela stabljika. Bere se kada "zvecka" u mahuni, odnosno kada se zrno odvojilo od njene opne. 

Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili pak pobrati cijelu stabljiku te ih odvajati na mjestu gdje vam odgovara - pod drvetom, u dvorištu, verandi.

Nakon toga potrebno je odvojiti zrno od mahune. Negdje taj posao zovu komušanjem, komljenjem, trebljenjem, a zajedničko im je to da - traje. 

Možete ga obaviti ručno ili pak, kako su nekada radili naši stari, staviti na ceradu, navlaku za jorgan i slično, te ga izgaziti.

Kako vi obavljate čišćenje graha, pišite nam u komentaru ispod teksta

Također možete snopovima udarati o bačvu gdje će suha biljka ostati u ruci, a zrno se odvojiti. 

Fen, kompresor, vjetar

Nakon komljenja zrno treba odvojiti od pljeve, suhih ostataka. Veliku pokupite rukom, a za ostalu si pomozite fenom ili ako imate, kompresorom. Poslužit će i malo jači vjetar. 

Dakle, uzmite zrna u šaku i s visine prosipajte u posudu pritom koristeći fen ili kompresor koji će otpuhati pljevu. Postupak ponovite nekoliko puta. Ako je što ostalo, poslužite si rešetom.

I ne, još nije gotovo. 

Kada ste dobili čista zrna, potrebno ih je pregledati, izdvojiti oštećena i po potrebi klasirati. 

A sada pod zub

Ostavite ga još neko vrijeme na prozračnom mjestu, ali ne i suncu. Potpuno je suh kada je čvrst na ugriz. Prije skladištenja ga stavite u zamrzivač kako bi uništili sve potencijalne insekte kao što je žižak. 

Kako skuhati grah bez mesa i zaprške, a da ne bude "prazan"

Nakon toga ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnoj i tamnoj prostoriji. Grah se može tako čuvati godinama.


Tagovi

Berba graha Čišćenje graha Sušenje graha Grah Komušanje Gaženje graha


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.