Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 13.03.2022. 13:30

Kako skuhati grah bez mesa i zaprške, a da ne bude "prazan"

Grah je sam po sebi bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, ali i željezom, bakrom, fosforom pa meso u njemu uopće nije nužno. Puninu okusa daju začini i drugi sastojci

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.487
  • 73
  • 0

Ćoravi grah, tako se u našoj kući zvalo varivo od graha kada u njemu nije bilo mesa, pa ni da zamiriše. Ova se verzija često pravila petkom ili tokom korizme. U drugim slučajevima, kuhao bi se s kobasicom, slaninom, suhim koljenicama (žnjutićem) ili šta se već od "suhog" zateklo u kući. 

S obzirom na to da je grah sam po sebi bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, ali i željezom, bakrom, fosforom, meso u njemu uopće nije nužno. Puninu okusa daju začini i drugi sastojci. 

Zašto namakati grah?

Večer prije nego što ćete ga kuhati, grah namočite i ostavite u hladnoj vodi barem osam sati. Ovo se radi kako bi se izbjegla nadutost, ali i skratilo vrijeme kuhanja. Namakanjem se rastvaraju neprobavljivi šećeri, ogliosaharidi pa se preporučuje držati ga u vodi čak 24 sata. Takvu vodu bacite i isperite ga. 

U slučaju da niste dobro planirali ručak i stigli ga namočiti, prokuhajte grah u slanoj vodi nekoliko minuta te nakon kuhanja ostavite da odstoji sat vremena. Bacite vodu, nalijte novu i ponovo ga stavite kuhati. 

Da bi dobio već spomenutu puninu okusa, osim graha, potrebna vam je glavica crvenog luka, 2-3 češnja češnjaka, lovorov list, ulje, mrkva, peršun, krompir, sol, biber i dimljena crvena paprika. Za ovu verziju vam nije potrebna zaprška. 

Povrće mu daje gustoću i okus

U veću posudu stavite grah, ulijte vodu te ostavite mjesta za druge sastojke. Odmah dodajte sol, nekoliko listova lovora, biber te crveni i bijeli luk koje ste izmiksali u blenderu. Također, možete ga naribati na sitniji ribež, kako bi se što bolje skuhao i raskašio. Nakon luka ulijte i ulje. 

Očistite mrkvu, peršin i jedan krompir koji će dodatno zgusnuti varivo. Stavite ih kuhati skupa s grahom, poklopite i kuhajte sve na laganoj vatri

Vrijeme kuhanja ovisi o dvije stvari

Vrijeme kuhanja ovisi o namakanju i vrsti graha. Primjerice, moja porodica voli bijeli grah. Onaj većih zrna, tetovac, treba kuhati po dva, dva i pol sata dok je sitnijem, bijelom grahu dovoljno i sat i pol vremena. Zato je važno tokom kuhanja provjeriti i probati je li zrno dovoljno kuhano. 

Dvadesetak minuta prije nego ćete ga ugasiti, izvadite krumpir, peršun, jednu mrkvu i dvije kašike zrna graha te ih izmiksajte u blenderu. Vratite kuhati, dobro promiješajte da se sjedini s ostatkom variva te dodajte dimljenu papriku. Ona daje puniji okus, mogli bismo reći - pravi "šmek" na dimljeno meso. 

Mora lagano kuhati 

Grah ima dugu povijest, a kako znamo, donijeli smo ga iz Amerike. Kuha se širom svijeta i često kombinira sa žitaricama. Američki Indijanci su ga kuhali s kukuruzom pa danas imamo chili, Kinezi rižu i zlatni grah, Grci bijeli grah i hljeb, Talijani grah s tjesteninom koji se i kod nas jede kao pašta fažol. U sjevernijim krajevima te u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj se kuha ričet, grah s ječmom. 

Mojoj porodici se najviše sviđa grčka verzija pa u grah najčešće udrobimo hljeb te uz njega jedemo kupus ili zelenu salatu, ali i mladi ili obični crveni luk. 

Kako vi kuhate grah? S mesom, bez mesa, zaprškom? Koliko dana ga jedete? :) Podijelite svoje recepte i savjete na našoj društvenoj mreži KLUB uz hashtag #tradicijskakuhinja


Tagovi

Grah Varivo od gaha Grah bez mesa Grah bez zaprške Kako Dimljena paprika Tradicijska kuhinja Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]