Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jod kao đubrivo
  • 09.02.2020. 15:00

Jod kao sredstvo protiv štetočina i bolesti biljaka

Jod je jako dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je 5% -tna otopina. Mlade sadnice zalijevaju se otopinom joda samo kada su posađene na novom mjestu i dovoljno su jake, kako piše agronovinite.

Foto: Pixabay/Irina_kukuts
  • 2.205
  • 164
  • 0

Jod je potreban ne samo ljudskom organizmu, već i biljkama i životinjama. Ukoliko ga nema dovoljno, biljka će sazrijevati sporije, a može doći i do truljenja. Osim kao đubrivo u povrtnjaku, voćnjaku i vinogradu koristi se i kao insekticid, spriječava nastanak gljivica, bakterija i virusa. Osim toga, navodnjavanje jodom, spriječava kontaminaciju biljaka, a istovremeno se povećava imunitet usjeva.

Ovaj element kod biljke regulira protok vode i izmjene azota u tkivima, normalizuje apsorpciju kisika i uspostavlja proces fotosinteze.

Kako do dobrog uroda paradajza?

Jako je dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je 5% -tna otopina. Mlade sadnice zalijevaju se otopinom joda samo kada su posađene na novom mjestu i dovoljno su jake, piše agronovinite.

Kao đubrivo sadnica i biljaka

Dodatak joda posebno je koristan za sadnice paradajza, krastavaca, patlidžana i paprike. Kako bi se dobila čvrsta i otporna sadnica, sjeme se natapa 6 - 8 sati u otopini pripremljenoj s 2 čaše vode i 1 kapi farmaceutskog joda. Prije sadnje na otvorenom, još se jednom tretiraju na takav način, ali drugačijeg omjera, u tri litre vode stavi se jedna kap jodne otopine. 

Hranjenje paradajza ovim elementom

Paradajz često oboljeva od plamenjače i zbog toga mu je dobro osigurati jod. Za zaštitu povrća od ove podmukle bolesti koristi se otopina joda i mlijeka. Mlijeko se stavi u posudu te razrijedi s vodom u omjeru 1:10, doda se 40 kapi joda i 15 ml vodikovog peroksida. Dobijena otopina prska se po biljkama tri puta u sezoni u razmacima od 10 dana. Prskanje je najbolje vršiti u večernjim satima, prije nego padne rosa. 

Đubrenje krastavaca

Đubrenje krastavaca jodom spriječava se pojava praškaste plijesni. Smjesa se dobije iz litre mlijeka, 9 litara vode i 10 kapi 5%-tne otopine joda, a tretira se tlo ispod krastavaca. Postupak se ponavlja jednom sedmično dok simptomi bolesti ne nestanu.

Izvrstan pokretač rasta za vrtne jagode

Takođe jača imunitet jagode i izvrstan je pokretač rasta. U proljeće, nakon što smo sigurni da više neće biti snijega i da se kompletno otopio, zasadi jagoda tretiraju se otopinom od 10 litara vode s 10 kapi farmaceutskog joda. Postupak se obavlja tri puta svakih 10 dana. Tretman ne samo da jača, nego i štiti biljku od sive truleži.

Primjena joda kod kućnih biljaka

Kućne biljke takođe vole ovaj element. Da biste produžili cvjetanje i poboljšali njegov kvalitet, 1 - 4 kapi farmaceutskog joda razrijede se u 1 litri vode i poliju biljke.

Jodom protiv nozemoze

Nozemoza je jednoćelijski parazit medonosnih vrsta pčela, a najučinkovitije sredstvo protiv nje je slatki šećerni sirup s kojim ih prihranjujemo i malo alkohola uz dodatak joda.

Jod i alkohol u borbi protiv nozemoze!

Ova se smjesa dodaje u pojilice krajem sezone, nakon zadnjeg vrcanja sve do zadnje prihrane za zimske mjesece pa će uz držanje jakih zajednica, bolest zaobilaziti vaš pčelinjak. Što brže pčele budu trošile takav sirup kod prihrane, ova zaraza će, ako je prisutna, prije nestati.

Kada jod može naškoditi?

Premašite li navedene doze, tretman ponovite više puta nego što ste trebali ili ga koristite uz dodatna đubriva bogata jodom, doći će do kontra učinka, biljku ćete spaliti, a možete i uništiti korisne bakterije iz tla. 


Tagovi

Jod Đubrivo Voće Povrće Insekticid


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.