Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski paketi
  • 19.04.2020. 16:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Iduće sedmice podijela besplatnog rasada

U ovoj instituciji sljedeće nedjelje dijele rasad, tačnije 15.000 strukova paprike i paradajza, proizvedenog u rasadnicima Agrarnog fonda. 

Foto: Depositphotos/Ozii45
  • 1.584
  • 228
  • 0

Ministarstvo Republike Srpske obezbjedilo je nove sjemenske pakete, koji su podijeljeni poljoprivrednicima u Trebinju, a posredstvom Agrarnog fonda iz ovog grada. Riječ je o 206 paketa sjemenskog materijala. 

Nadležno ministarstvo je za ove svrhe namijenilo više od 52.000 KM, a vrijednost svakog pojedinačnog paketa iznosi 252 KM, stoji u saopštenju Agrarnog fonda. 

U paketima se nalaze krompir, luk, sitna sjemena, kao i sredstva za zaštitu, đubrivo, prskalica i pumpa za zaštitu. 

Obrađeno više površina nego prošle godine

"Mi smo, prema uputstvima ministarstva odabrali 206 poljoprivrednih proizvođača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije. Odnosno, oni koji su zbog postojeće pandemije, ostali bez posla i nemaju stalni izvor zarade, kao i višečlane porodice i generalno socijalno ranjive grupe. Od resornog ministarstva smo dobili potvrdu da oni zadovoljavaju neophodne kriterijume podijele paketa", naveo je Veselin Dutina, direktor fonda.

Prije ove akcije, Agrarni fond je u dogovoru sa Gradskom upravom Trebinja, dodijelio 377 sličnih (sjemenskih) paketa, za porodice koje pripadaju mjesnim zajednicama ovog grada. 

Besplatni paketi sjemenskog materijala za mala poljoprivredna gazdisntva

"Mi smo se ovim putem samoinicijativno uključili u ovaj projekat, kako bi pomogli što većem broju poljoprivrednih proizvođača da zasiju raspoložive površine našim, domaćim, sjemenom i proizveli zdravu i bezbjednu hranu. Ovo je takođe i dobra motivacija da isto napravimo i iduće godine. Ne mora nam se dogoditi pandemija kako bismo više obrađivali svoju zemlju i jeli domaću hranu", poručuje Dautina. 

Poručuje poljoprivrednicima kako oni u ovoj instituciji sljedeće nedjelje dijele rasad, tačnije 15.000 strukova paprike i paradajza, proizvedenog u rasadnicima fonda. 

Dodjela besplatnih parcela svima koji se žele baviti povrtarstvom

Prema njegovim riječima, u 2020. godini je na području Trebinja, obrađeno je oko 40 odsto više poljoprivrednih površina nego prethodnih godina i istakao kako je to pravi podsticaj akciji "Kupujmo domaće", pokrenutoj od strane Vlade RS.


Tagovi

Sjemenski paketi Dodijela rasada Agrarni fond Veselin Dautina Sitna sjemena Raspoložive površine Poljoprivredene površine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.