Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oporavak poljoprivrede
  • 02.04.2020. 16:15
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Dodjela besplatnih parcela svima koji se žele baviti povrtarstvom

Svi koji žele dobiti besplatnu parcelu, trebaju se javiti u Agrarni fond Grada Trebinja.

Foto: Julijana El Omari
  • 799
  • 144
  • 1

Kako bi se podstakla domaća proizvodnja povrća, za vrijeme aktuelne situacije, Grad Trebinje i Agrarni fond besplatno će podijeliti parcele proizvođačima, kako bi mogli organizovati uzgoj povrća tokom ove godine. Raspisan je i javni konkurs na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani Trebinjci, a koji nemaju obradivog poljoprivrednog zemljišta, stoji u saopštenju Agrarnog fonda. 

"Zemlja će se podijeliti svima koji se žele baviti povrtarstvom, a nemaju vlastite bašte. Ova mjera donijeta je u cilju ublažavanja negativnih posljedica korona virusa", navodi Veselin Dautina, direktor fonda. 

Svi koji se žele baviti povrtarstvom i dobiti parcelu, trebaju se javiti u prostorije Agrarnog fonda, u Terebinju, u Cersku ulicu 1, naselje Tina.

Mjere podrške tokom čitave godine

U maju ove godine u planu je i javni konkurs za rekonstrukciju i dogradnju objekata u stočarstvu. Za ove namjene izdvojeno je, prema riječima Dautine, 30.000 KM. "Ove godine prvi put uvodimo i pravilnik za nabavku žive stoke, odnosno, muznih grla goveda, što smo planirali za jun. Za tu namjenu smo izdvojili i najviše novca iz agrarnog budžeta, tačnije 80.000 KM", pojasnio je on.

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

U visini od 40.000 KM obezbijeđen je i mini grant za nabavku različite poljoprivredne opreme, od mehanizacije, muzilica, do opreme za pčelare, kao što je na primjer topionik za vosak ili vrcaljke. Nabavka i podjela plastenika, za uzgoj u zaštićenom prostoru, planirana je u septembru ove godine i u te svrhe biti će izdvojeno 50.000 KM. Za decembar je, kako kaže, u najavi konkurs za drugu sezonu programa kooperantske saradnje za proizvodnju krompira. 

Povratak na selo - jedan od ciljeva

Podsjećamo da je u sklopu mjera oporavka poljoprivrede, raspisana i mjera podrške stanovništvu, kroz podjelu besplatnih paketa sjemenskog materijala za male proizvođače. Glavni prioritet svakako je brže uspostavljanje prehrambene sigurnosti zemlje. 

Paketi su sadržali đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih vrsta, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta. 

Besplatni paketi sjemenskog materijala za mala poljoprivredna gazdisntva

Jedan od važnijih ciljeva mjera koje se primjenjuju u poljoprivrednoj proizvodnji jeste da ljudi budu više na selu nego u urbanim sredinama. Razlog tome je manje kontakta i smanjene interakcije sa drugima. 


Tagovi

Proizvodnja povrća Mjere podrške Oporavak poljoprivrede Besplatni paketi Veselin Dautina Agrarni fond Prehrambena sigurnost Objekti u stočarstvu Poljoprivredna oprema Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.