Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grbica
  • 13.09.2018. 08:00

Grbica: Lisnato povrće koje možete jesti 15 dana nakon sjetve

Grbica se uglavnom koristi svježa, kao salata samostalno ili u kombinaciji s drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan okus, otvara apetit, a sadrži i tvari s antibiotskim djelovanjem.

Foto: Agroklub/Amenohi
  • 1.875
  • 46
  • 0

Mikro povrće sve više dobiva na popularnosti jer ga je lako uzgojiti kod kuće, na prozorskoj dasci ili kuhinjskom elementu. No, ne može se baš sve povrće uzgojiti na ovaj način. Radi se o mladim izdancima povrća, većim od klica i manjim od presadnica. 

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Za uzgoj mikropovrća najpogodnije je lisnato povrće. Jedno od njih je i grbica (lat. Lepidium sativum) koju zovu i kres salata, kreša, grbač ili vrtni borovnjak. Ova jednogodišnja, samonikla biljka inače raste uz rijeke i puteve. 

Kao povrće se koristi dok je još mlada, oko 30 dana nakon sjetve ili cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona, 15 dana nakon sjetve. 

Ima i antibiotsko djelovanje 

Radi se o vrlo sitnoj biljci koja je ujedno bogat izvor minerala i vitamina pa tako u 100 grama ima 550 mg kalija, 250 mg kalcija, 38 mg fosfora, 40 mg magnezija i 2,9 mg željeza). Tu su i vitamini, karotena 2,19, vitamina B1 0,15, B2 0,19, niacina 1,75 i C vitamina 60 mg na 100 grama. 

Grbica se uglavnom koristi svježa, kao salata samostalno ili u kombinaciji s drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan okus, otvara apetit, a sadrži i tvari s antibiotskim djelovanjem.

Razvija rozetu lišća promjera 15 – 20 cm. Na vrhu cvjetne stabljike u uvjetima viših temperatura i dugog dana razvije se grozdasti cvat s bijelim ili svijetloružičastim cvjetovima. Plod je mala komuška, sa sitnim crvenosmeđim sjemenkama. U 1 g može biti 400 do 750 sjemenki.

Odlično se slaže sa sirom (Pixabay/congerdesign)

Grbicu možete sijati tijekom cijele godine, a dobro uspijeva i u polusjeni. Klije već pri temperaturi od 5-6°C, a raste pri temperaturi od 15-25°C, gotovo na svakom tlu. Na dobrom, kvalitetnom vrtnom tlu uspijeva i bez đubrenja

Ukoliko je želite kontinuirano brati, sijte ju svakih deset dana. Sijte ju vrlo plitko, širom ili u redove na 8 do 15 cm razmaka. Kada zahladi na otvorenom, lako ćete ju uzgojiti i unutra. Potrebno joj je tek malo kvalitetne, organske zemlje. Ako ćete koristiti klice, dovoljno je posijati ju na sterilni inertni supstrat dobrog kapaciteta za vodu. Redovito održavajte ravnomjernu vlagu supstrata. Sjeme ne morate pokrivati. 

Dakle, salatu možete brati čak nakon 15 dana od sjetve, do njezinog 30. dana. Lišće odrežite u dužini 6 do 10 cm, u razini tla te konzumirajte svježe. 

Posij u septembru, jedi već u oktobru - brzorastuće povrće

U slučaju da ćete jesti još mlađu grbicu, ona će za 8 do 15 dana od sijanja biti u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5 cm te ju možete također jesti uz dodatak drugom povrću ili samu, možete je dodati na sendvič, u gustu juhu, s tjesteninom i slično. 


Tagovi

Grbica Mikro povrće Lisnato povrće Antibiotsko djelovanje Zeleno povrće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁