Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 17.07.2020. 11:30

Gotovo 500 ha pod boričkim krompirom na području Rogatice

Ovogodišnja sjetva na području opštine Rogatica obavljena je na 499,7 hektara. To je za skoro 4% više nego u proljeće 2019. koja je ocijenjivana kao jedna od rekordnih godina po obimu obavljene proljećne sjetve.

Foto: JumpStory
  • 102
  • 9
  • 0

Povoljni argoekološki uslovi pozicionirali su područje opštine Rogatica kao ključno mikro područje u Bosni i Hercegovini ne samo po pitanju merkantilne proizvodnje, već i po pitanju proizvodnje sadnog materijala krompira. Tamo krompir ima dugu tradiciju uzgoja već dva vijeka, a danas se komercijalnim uzgojem bavi oko 100 poljoprivrednih proizvođača, dok krompir za vlastite potrebe proizvodi skoro svako domaćinsto koje se bavi bilo kakvim oblikom poljoprivredne proizvodnje.

Kako objavljuje PSSRS, ovogodišnja sjetva obavljena je na 499,7 hektara. To je za skoro 4% više nego u proljeće 2019. koja je ocijenjivana kao jedna od rekordnih godina po obimu obavljene proljećne sjetve. U organizovanoj proizvodnji "Agros" d.o.o. i "Agromont" d.o.o., porodično gazdinstvo "Agroplod" i Udruženje poljoprivrednika "Solanum-produkt", zasadili su na 106 hektara i kod ovih proizvođača na prvom, počasnom mjestu je sjemenski krompir sa 70 hektara.

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

"U 2019. godini započeta je realizacija petogodišnjeg projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima kojeg implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata. U finansiranju projekta učestvuju Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) sa 40%, opština Rogatica sa 10% i sami korisnici sa 50%. Realizacijom ovog projekta u prošloj godini izvršena je podjela 60 startap paketa, a jedan paket je sadržavao sjemenski materijal, đubrivo i zaštitu za površinu od 0,6 hektara. Ove godine podijeljeno je novih 65 startap paketa", piše stručnjak Srđan Kostić.

Dodaje kako sadašnje stanje usjeva obećava dobar rod krompira, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih i nepovoljnih meteoroloških uslova. Treba obratiti pažnju na pojavu krompirovog moljca, jer ukoliko dođe do propadanja cime, krtole se odmah moraju vaditi van.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Rogatica PSSRS Sjemenski krompir


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]