• Uzgoj krastavaca
  • 13.10.2019. 16:00

Gajenje krastavaca na slami - metod razrađen u Njemačkoj

Gajenje krastavaca na slami se sastoji u kopanju kanala ili šančeva u plasteniku koji se pune slamom, pa kada se slama "upali", grije zonu korjenovog sistema, uslijed čega krastavci brzo rastu i daju obilne prinose.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 807
  • 74
  • 1

Gajenje krastavaca na slami je metod razrađen u Njemačkoj. Sastoji se u kopanju kanala ili šančeva u plasteniku koji se pune slamom, pa kada se slama "upali" grije zonu korjenovog sistema, uslijed čega krastavci brzo rastu i daju obilne prinose.

Savjeti za uspješnu kasnu proizvodnju krastavaca u plasteniku

Prvo iskopati kanal metar od ivice duž tunela 

Evo i konkretnog primjera za plastenik dug 30 i širok 6 metara. Prvi kanal se kopa na metar od ivice duž tunela, širine 80 i dubine 20 cm. Staza između dva kanala je takođe široka 80 cm. Na nju se stavlja iskopana zemlja kojom će se kasnije pokriti slama i na njoj gajiti biljke. U plasteniku širokom 6 m, ima tri ovakva kanala ili šanca. U njih se redaju bale slame i to u dva sloja. Poslije prvog sloja po njemu se rastura mineralno đubrivo, jedan kilogram NPK 20:10:10 po bali slame. Za konkretan primjer potrebno je 450 bala slame i 225 kg mineralnih đubriva koje se rastura po površini slame u šančevima od 72 kvadratna metra.

U nedostatku kompleksnih đubriva, mogu se napraviti mješavine KAN-a i NPK 15:15:15 ili sličnih, sa dvije trećine KAN-a, a to je 150 kg KAN-a i 75 kg NPK 15:15:15. Pošto se prvi sloj bala slame pođubri, po njemu treba da se rasturi i tanak sloj negašenog kreča, pa se onda poreda gornji red slame. Potom se slama dobro zalije vodom i sabije gaženjem.

Koji način proizvodnje krastavaca daje najbolje rezultate?

Kada se slama zagrije na nju se nanosi sloj plodne zemlje 

Tom prilikom negašeni kreč se "gasi" i oslobađa velike količine topline uslijed čega se slama "upali", piše savjetodavac Vladica Gavrilović, savjetodavac Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Srbije. Kada se slama zagrije na oko 300 stepeni Celzijusa, a to bude za nekoliko dana u pokrivenom plasteniku, na nju se nanosi sloj plodne, iskopane zemlje u debljini od 10 - 15 cm. U protivnom, bez kreča, zagrije se tek za dve sedmice.

Potom se rasađuje rasad krastavca obično star 30 - 35 dana, mada može i mlađi, u plastenicima bez grijanja obično početkom aprila. Na jednom redu bala rasađuju se dva reda krastavca, sa međurednim rastojanjem od 40 cm i rastojanjem između biljaka u redu oko 30 cm. Tako se dobijaju dvorede trake sa međurednim rastojanjem od 120 cm (20 x 80 x 20 cm). U konkretnom plasteniku na ovaj način se rasadi 600 biljaka, što iznosi 3.300/ha.

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

Tokom vegetacije slama se razlaže i pretvara u humus, oslobađa se toplina koja grije zonu korjenovog sistema i plastenik, tako da se, uz redovno zalivanje i provjetravanje omogućava bujan rast i velika rodnost krastavca.


Tagovi

Uzgoj krastavca Gajenje krastavca na slami Plastenici Đubriva Slama Kreč Vladica Gavrilović