Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja feferona
  • 26.08.2018. 10:30

Feferoni postali pravi hit - zamijenili maline i kornišone?

Samo na području USK trenutno ima 35 većih proizvođača, a veći dio otkupljene količine feferona plasira se na njemačko i dijelom na rusko tržište.

Foto: Pixabay/Jana
  • 2.210
  • 218
  • 0

Više od stotinu tona feferona bit će proizvedeno ove godine na području Unsko-sanskog kantona. Proizvodnja te vrste paprike na ovim prostorima mogla bi postati pravi hit među poljoprivrednim proizvođačima.

Preko 7000 KM čiste zarade na dva duluma feferona

Prema riječima Arifa Rošića, predstavnika najvećeg otkupljivača feferona u USK, prednost u uzgoju ove kulture je u tome što ima zagarantovano tržište.

"Sve su veće količine koje otkupljujemo što znači da se proizvodnja povećava iz godine u godinu. Feferoni su na dobrom putu da zamijene malinu ili kornišone, s obzirom na poteškoće u njihovoj proizvodnji i nemogućnost plasmana", kazao je Rošić, navode Nezavisne.  

Dodao je kako na području USK trenutno ima 35 većih proizvođača, a veći dio otkupljene količine feferona plasira se na njemačko i dijelom na rusko tržište.

Pet berbi godišnje

Jedan od zadovoljnih proizvođača ove kulture je poljoprivrednik Memaga Dolić iz Cazina, koji je feferonima zasijao dunum zemljišta. "Očekujem prinos od oko dvije tone, a otkupna cijena iznosi 1,10 KM po kilogramu. Ono što je karakteristično jeste da se ne radi o zahtjevnoj kulturi, a u toku jedne godine plodovi se beru pet puta", kaže Dolić.

Dodaje kako planira proširiti proizvodnju feferona, nakon što je u proteklom periodu proizvodnja malina, kojom se bavio, potpuno podbacila.


Tagovi

Proizvodnja feferona Arif Rošić Tržište Feferoni


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.