Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni Feferon
  • 12.11.2017. 09:00

Preko 7000 KM čiste zarade na dva duluma feferona

Sve više poljoprivrednika vidi budućnost u sadnji zelenog feferona.

Foto: Facebook/Carl Kuehne d.o.o.
  • 9.787
  • 907
  • 0

Feferoni bi uskoro mogli zamijeniti malinu i postati hit biljka u BiH. Naime, sve više poljoprivrednika odluče se na sadnju ove biljke, koja po riječima naših sugovornika, ima zagarantiran otkup.

Tvrtka Carl Kuehne d.o.o. traži poljoprivrednike koji bi za njih htjeli saditi 1-4 duluma zelenog feferona. Otkupna cijena je dogovorena ugovorom i iznosi 0.90 KM po kilogramu. Ono što je vrlo važno je da se otkupljuje sva proizvedena količina.

Kako bi ljude upoznali sa sadnjom zelenog feferona u suradnji s općinskim službama organiziraju prezentacije širom bh. gradova.

Proizvodnja za Njemačku

''Sada smo održali prezentaciju u Posušju i stvarno smo zadovoljni interesom koji su pokazali poljoprivrednici. Održali smo prezentaciju i u Stocu, sada uglavnom vršimo prezentacije po Hercegovini. Na području Bosne, odnosno Kaknja, Donjeg Vakufa, Bugojna već imamo zagovorenih 15 hektara'', rekao je Boris Maslać iz spomenute tvrtke.

Kaže kako im je plan za sljedeću godinu povećati proizvodnju za 20 hektara.

Sav otkupljeni feferon ide u njihovu matičnu tvrtku u Njemačkoj gdje se vrši daljnja proizvodnja.

Nude materijal za sadnju

Kako su nam rekli tvrtka Carl Kuehne nudi kompletan materijal za sadnju.

''Samo sadnice se moraju uzeti od nas, sve drugo je neobvezno. Međutim, preporučujemo jer nudimo po našim nabavnim cijenama koje su niže od cijena u poljoprivrednim apotekama. Uzeti materijal (sadnice, pesticidi, đubriva, sustav za navodnjavanje) nam se plaćaju kroz isporučenu papriku, tako što se prva berba isplati kompletno, a zatim sljedećih pet berbi se oduzima od isporučene paprike 20% vrijednosti uzetog materijala'', rekla je Jelena Čuljak iz tvrtka Carl Kuehne.

Prihod po dulumu najviše ovisi o angažmanu pojedinca.

''Mi isporučujemo 5000 sadnica, realan prinos (bitna je voda i da se paprici daje u dovoljnim količinama) po biljci je 1-1,5 Kg, to znači do 7,5 tona po dulumu, naravno biljka mora dobivati prihrane. Mi imamo sada ljude koju su na 4000 sadnica isporučili u četiri berbe 3,2 tone paprike'', rekla je Jelena.

Čista zarada

Dodala je da je najbolje saditi 2-4 duluma jer se na veće površine može i više zaraditi. Cijena kompletnog materijala po dulumu (sadnice, sustav za navodnjavanje, đubriva, pesticidi, malč folija...) iznosi cca 1700 KM, naravno netko ne želi uzimati malč foliju pa se vrijednost materijala odmah smanjuje za 100 KM.

''Ako je prinos po dulumu 6 tona, na dva duluma je prinos 12 tona. Na četiri duluma je prinos 24 tone ili više. Ako uzmemo dva duluma onda je prihod (12000x0,9) 10800 KM. Kada se odbiju troškovi materijala za dva duluma od 3400 KM onda je čista zarada na dva duluma ca 7400 KM. Naravno prinos po biljci može biti i 1,5 Kg pa je onda prinos po dulumu 7,5 tona tj. 15 tona na dva duluma odnosno 30 tona na četiri duluma. Tada je moguć prihod od 27000 KM i kada se odbiju troškovi materijala za četiri duluma od 6800 KM, onda je čista zarada za poljoprivrednika 20200 KM'', rekla je Jelena i dodala da se berba vrši svakih 8-12 dana odnosno ima 8-10 berbi tijekom čitave sezone.

Foto: Facebook/Carl Kuehne d.o.o.


Tagovi

Feferoni Biljka Uzgoj Carl Kuehne


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P