Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja poslastica
  • 26.09.2018. 09:45

Džinovske ljepotice: Stambolke su odlično rodile - iskoristite to

Stambolka je od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo slatko meso, a najčešće se peče u pećnici, od nje se prave guste juhe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad ju na polju uhvati mraz.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 15.914
  • 175
  • 0

Bundeve su kraljice jeseni, od onih malih ukrasnih tikvica preko krasnih hokaido tikvi do velikih, ukusnih stambolki kakve uzgaja Hašim Merdić iz vogošćanskog naselja Svrake. Ovaj poljoprivrednik osim po bundevama, poznat je i po uzgoju voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda koje, kako kaže, uzgaja iz ličnog zadovoljstva.  

"U svojoj bašti uzgajam jabuke, kruške, orahe, grožđe, krompir, papriku, grah, aroniju... Nije rijedak slučaj da u mojoj bašti izrastu i tikve stambolke, neobične veličine i težine. I sam sam pomalo bio iznenađen kada sam vidio u kakve sve džinovske ljepotice izrastaju. Neke od njih znaju vagati više od 30 kilograma, a neke dostižu i težinu od 43 kilograma", kaže Merdić.

Svaki kraj ima svoj naziv

A koliko je popularna ova bundeva dokaz su i imena koja smo joj dodijelili pa ju osim stambolka zovemo i budimka, turkinja, beskorka, misirača, pećenka, ćurta - svaki kraj ima svoj naziv. 

Ove su godine bundeve dobro rodile jer je godina bila kišna, a to je ono što im najviše treba. Stambolka je od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo slatko meso, a najčešće se peče u pećnici, od nje se prave guste juhe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad ju na polju uhvati mraz. 

Stambolka je niskokalorična i u 100 grama sadrži samo 30 kalorija, no bogata je mineralima i vitaminima. Sadrži beta karoten, vitamine C i B grupe te više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogata je i biljnim proteinima. 

Slatki ćevap od tikve, jesenja domaća poslastica

Razlikuje se i strukturom mesa tako da je ona suhog mesa slađa i pogodnija za pečenje, pire, pekmeze dok je ona vodenijeg mesa pogodnija za pite.

U slučaju da ste kupili cijelu stambolku, nakon što ste ju načeli, očistite ju od koštica (koje također možete iskoristiti kao grickalice), narežite na manje komade ili naribajte i spremite u zamrzivač. Također, možete napraivi i pekmez od stambolke. 

Pekmez od stambolke

Pekmez od stambolke prava je zimska poslastica pa načetu bundevu možete iskoristiti i na taj način. Potrebno vam je: 
1 kg očišćene stambolke
1/2 kg očišćenih jabuka
1/2 kg šećera (ako je u pitanju suha stambolka i slatke jabuke, smanjite količinu šećera)
1 žličica cimeta
sok jednog limuna (ako je neprskani, možete koristiti i koricu, naribanu ili nasjeckanu na sitne kockice)
sok jedne naranče
Možete dodati i malo đumbira, kurkume ili drugih začina po želji. 

Bundevu i jabuke narežite na kockice i kuhajte uz dodatak 1/2 vode oko 20 minuta. Procijedite, ali nemojte baciti vodu. Izmiksajte bundeve i jabuke, dodajte šećer, sok od limuna i naranče te začine i zajedno kuhajte još 15 minuta. Vruć pekmez sipajte u oprane, vruće tegle koje ste prethodno ugrijali u pećnici. Na vrh stavite malo ruma ili rakije te zapecite kratko u rerni. Dobro zatvorite poklopcima koje ste oplahnuli alkoholom. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

U svakom slučaju, ove godine ne propustite jesti stambolku jer je savršena jesenja namirnica. Popravlja raspoloženje, a kao topla juha sa začinima grije organizam. 


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Budimka Stambolka Turkinja Pekmez Recept Bundeva Tikva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.