Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 09.03.2020. 11:30

Detaljna uputstva za formiranje biljke krastavca

Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svog rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vriježa kod krastavaca.

Foto: JumpStory
  • 6.100
  • 689
  • 0

Rezidba krastavca sistemom "kišobrana" i "brajdi" savjetovan je kao dio tehnologije u povrtnjacima. Pošto ovo povrće može da raste neograničeno, potrebno ga je orezati, kako bi se poboljšao kvalitet i oblik ploda. Duga i kvalitetna berba dobija se samo neprekidnim obnavljanjem biljki, odnosno pravovremenom i čestom rezidbom, skidanjem suvišnih listova i loših plodova.

Važno je primjeniti pravila

Ipak, obilazeći poljoprivredna gazdinstva, primjećeno je da čak ni na jednom nije primjenjeno pravilo rezidbe, koje je potrebno. Razlozi su bili ili nedostatak vremena ili nepovjerenje u poljoprivrednog savjetnika i pridržavanje ustaljene sopstvene 'tehnike'.

Kako god, ipak svi proizvođači žele da plodovi budu spremni za ubiranje i raniju prodaju, koja postiže i najbolju cijenu. U tome imaju manje ili više uspjeha. Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svoga rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vriježa kod krastavaca.

Koji način proizvodnje krastavaca daje najbolje rezultate?

Svakodnevni radovi pri oblikovanju plasteničkog uzgoja krastavca sastoje se od sljedećih aktivnosti:

  • vođenje ili zamatanje stabljike;
  • uklanjanje listova nakon ubiranja plodova;
  • uklanjanje zaperaka i vitica;
  • zakidanje vrha vriježe prema željenom trajanju berbe;
  • zakidanje vrha bočnih vriježa i drugo.

Kako bi biljka krastavca izgledala kao na slici 1., uz primjenu ostalih tehnoloških postupaka, to je zahtjevan i kontinuiran posao.

Slika 1. Stabljika - zvana vriježa kod porodice Skrivenosjemenica, puna plodova (Foto: Sunčica Dombaj)

Za bolje upoznavanje sa rastom krastavca (salatara) u nastavku su slike, koje će to svakome pažljivo približiti.

Već ovako sićušan plod kod industrijske prerade kornišona klasira se u ekstra klasu i kiseli se.

Slika 2. Mladi tek formirani plod (1-2 cm) i još svježi cvijet krastavca na plodu

Slično kao i kod paradajza, ako se ukloni zaperak, plodovi dobijaju potrebna hraniva i brže rastu.

Slika 3. Na svakom nodiju - članku biljke  je list, cvijet, plod, vitica i zaperak

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Rezidba krastavca Uzgoj krastavaca Formiranje biljke


Autorica

Sunčica Dombaj

Više [+]

Sunčica Dombaj, dipl.ing.agr., viši je stručni savjetnik hortikulture.