Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svog rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vriježa kod krastavaca.
Rezidba krastavca sistemom "kišobrana" i "brajdi" savjetovan je kao dio tehnologije u povrtnjacima. Pošto ovo povrće može da raste neograničeno, potrebno ga je orezati, kako bi se poboljšao kvalitet i oblik ploda. Duga i kvalitetna berba dobija se samo neprekidnim obnavljanjem biljki, odnosno pravovremenom i čestom rezidbom, skidanjem suvišnih listova i loših plodova.
Ipak, obilazeći poljoprivredna gazdinstva, primjećeno je da čak ni na jednom nije primjenjeno pravilo rezidbe, koje je potrebno. Razlozi su bili ili nedostatak vremena ili nepovjerenje u poljoprivrednog savjetnika i pridržavanje ustaljene sopstvene 'tehnike'.
Kako god, ipak svi proizvođači žele da plodovi budu spremni za ubiranje i raniju prodaju, koja postiže i najbolju cijenu. U tome imaju manje ili više uspjeha. Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svoga rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vriježa kod krastavaca.
Svakodnevni radovi pri oblikovanju plasteničkog uzgoja krastavca sastoje se od sljedećih aktivnosti:
Kako bi biljka krastavca izgledala kao na slici 1., uz primjenu ostalih tehnoloških postupaka, to je zahtjevan i kontinuiran posao.
Za bolje upoznavanje sa rastom krastavca (salatara) u nastavku su slike, koje će to svakome pažljivo približiti.
Već ovako sićušan plod kod industrijske prerade kornišona klasira se u ekstra klasu i kiseli se.
Slično kao i kod paradajza, ako se ukloni zaperak, plodovi dobijaju potrebna hraniva i brže rastu.
Izvor: www.savjetodavna.hr
Tagovi
Autorica