Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 31.10.2020. 11:30

Da li se isplati proizvodnja kornišona na maloj površini?

Kiseli krastavci su neizostavna zimnica, ali će se malo ko zapitati da li ih je teško uzgajati. Otkrijte više u tekstu ispod.

Foto: Sanja Dovečer
  • 350
  • 23
  • 0

Porodica Vuletić oprobala se u gajenju kornišona. Svoju mini plantažu zasadili su na svega pet ari zemljišta, a odluka da to bude ova vrsta krastavca donijeta je jer brzo rastu i nije komplikovana cijela procedura uzgoja pomenute povrtarske vrste. 

"Ovo je sada bila probna proizvodnja, a na ideju smo došli kada smo u porodici razgovarali kako iskoristiti zemlju koju imamo i dopuniti kućni budžet. Za početak smo se informisali o svemu što je u vezi sa gajenjem ovog povrća, prije svega kakvi su uslovi potrebni. Došli smo do zaključka da kornišone uopšte nije teško gajiti i da se čak i na maloj površini mogu dobiti dobri prinosi", kaže Stefan Vuletić. 

Uzgoj na otvorenom i sadnja u špaliru

S obzirom da su svi članovi porodice zaposleni, bilo im je potrebno da na maloj površini koja je neiskorištena, započnu proizvodnju koja im neće predstavljati opterećenje i da uz manja ulaganja ostvare prihod.

Od jednog dunuma dobiju najmanje sedam tona kornišona

"Kornišone smo gajili na otvorenom, sade se u špaliru, napravili smo oslonac i pripemili sve za sadnju. Otprilike za sjeme, sistem navodnjavanja kap po kap i mineralna đubriva uložili smo preko 800 KM. Sa ovakve parcele i uz primjenu neophodnih agrotehničkih mjera može se dobiti 2.000 pa i više kilograma ploda. Ako se zna da je njihova ovogodišnja cijena na tržištu bila oko 2 KM, jasno je da su nam se ulaganja isplatila." 

Kad se zalijevaju - preko noći porastu

Kada se kornišoni gaje u špaliru, potrebno je na konstrukciju staviti tri vodoravne žice pa iako ovaj vid uzgoja zahtjeva ulaganja, prednost je što pri formiranju, plodovi imaju više sunčeve svjetlosti, lakša je zaštita, ali i branje. Tlo na kome se uzgajaju treba biti lagano, a porebno je dosta vode za zalijevanje.  

"Kad smo se odlučili gajiti ih na pet ari smatrali smo da se mogu postići zadovoljavajući prinosi. Brzo rastu, kada se zalijevaju, bukvalno preko noći i sutradan se mogu brati. U odnosu na neke druge povrtarske biljke brzo se dolazi do ploda i može se prodati", objašnjava naš sagovornik i napominje i da je ovog ljeta bilo dosta perioda smjene sunca i kiše pa su morali primjeniti i sredstva zaštite protiv bolesti. 

Najtraženiji svježi plodovi

Najprofitabilnija klasa krastavčića je ako su dužine do šest centimetara, ali će se prodati i oni malo veći. Kako ističe ovaj povrtar, isplativosti navedenog posla ima bez obzira što se radi o maloj površini, samo je bitno sve uraditi kako treba. Pomenuta cijena od 2 KM za kilogram može pokriti troškove i donijeti određenu zaradu.

Kornišona bi bilo i više da nije nedostatka radne snage

"Za kupce nismo morali brinuti jer je bilo dosta narudžbi od kad su počeli stizati. Uglavnom se traži 10 do 20 kilograma. Planiramo iduće godine zasaditi bar 50 ari, a prodaja bi onda mogla ići preko kvantaške pijace ili u trgovinama" 

Ovogodišnji rod kornišona prodavali su u svježem stanju, ali nije isključeno ni da se ubuduće jedna količina prodaje kao gotova zimnica, ali je pitanje koliko bi to bilo isplativo jer kao takva već postoji u velikim količinama na tržištu.
 


Tagovi

Kornišoni Uzgoj Špalir Zalijevanje kornišona Ulaganja Cijena kornišona


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.