Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupile sirovine
  • 24.01.2022. 13:30

Cijene uvoznog krompira zatvorile bh. kompaniju - je li domaća proizvodnja rješenje?

Na domaćem prostoru ne proizvodi se sorta Fontana, koja se koristi za preradu. Sinergija ove kompanije s domaćim proizvođačima, nije uspostavljena iako je bilo riječi o tome kako bi trebalo osigurati sjeme i obučiti ih za proizvodnju

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 774
  • 122
  • 0

Zbog poskupljenja sirovina, posebno krompira, fabrika za proizvodnju pomfrita Green Group Bosna u Srebrenici privremeno je zatvorena. Kako je Nada Pavlović, menadžerica prodaje u ovoj firmi, pojasnila medijima, cijene su triput skuplje od planiranih.

Fabrika se nije ugasila, privremeno je zaustavljen proizvodni pogon, a planirano je da on bude pokrenut kada se izregulišu cijene na tržištu i sklope novi ugovori za krompir. 

- Koristimo isključivo industrijsku sortu krompira Fontana koja se ne proizvodi u BiH već je uvozimo iz Njemačke i to je sve preskupo - poručila je Pavlović.

Ponovo manjak sjemenskog krompira u BiH, ne miruju ni cijene

Osim krompira, porasle su cijene sirovina drugih repromaterijala koje se koriste u proizvodnji poput folija, lož ulja te struje. 

Kako kompanija više nije bila profitabilna na tržištu, investitor iz Turske je u petak donio odluku da se proizvodni pogon zaustavi na određeno vrijeme kao i proizvodnja pomfrita. 

Polovinom prošle godine je ovu kompaniju posjetio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, koji je tada ocijenio kako je nedopustivo je da bh. proizvođači ne mogu plasirati svoje proizvode i imaju viškove, a da prerađivači te iste uvoze. 

U BiH se ne proizvodi sorta Fontana (Foto: Danijela Plavšić)

Na domaćem prostoru ne proizvodi se sorta Fontana, koja se koristi za preradu. Sinergija ove kompanije s domaćim proizvođačima, nije uspostavljena iako je bilo riječi o tome kako bi trebalo osigurati sjeme i obučiti ih za proizvodnju ove vrste krompira. 

Do proljeća bi trebala biti poznata sudbina kompanije, kao i to u kojem pravcu će nastaviti, rekla je menadžerica prodaje. 

Hoćemo li nastaviti s proizvodnjom pomfrita ili ćemo se preorijentirati na neke druge proizvodnje hrane jer imamo kapacitet i za to”, dodala je ona, istakavši kako nemaju podršku od bilo kojih organizacija i vlasti - naglasila je.
 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Fontana Green Group Bosna Nada Pavlović Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.