Sočno meso narandžaste boje može da se konzumira na različite načine, a podjednako su zdrave i njene sjemenke.
Nenad Novaković iz Gornje Trnave kod Topole u susjednoj Srbiji godinama gaji bundevu i sa ponosom kaže da je sebe pronašao baš u toj proizvodnji.
"Prije nekih desetak godina počeo sam sasvim slučajno da gajim bundevu. Od druga sam video kako on to radi i odlučio sam da se i ja oprobam u tome. Uzeo sam sjeme, počeo sa 20 ari i sada sam stigao do površine od hektar i po. Godina za nama bila je i više nego dobra za bundevu, kiše je bilo uvijek kada je trebalo, tako da je rod bio odličan, a i cijena sasvim zadovoljavajuća", kaže Novaković.
Koliko je bundeva zdrava mnogi ne znaju, ali ovo organsko povrće veoma je korisno za naš organizam. Sočno meso narandžaste boje može da se konzumira na različite načine, a podjednako su zdrave i njene sjemenke.
"Ona je veoma zdrava, pogotovo za mlade majke i djecu, od kašica za bebe nema ništa zdravije. Za muškarce je zdrava za prostatu, uzimaju i bundevine sjemenke koje se mogu ispeći", objašnjava naš sagovornik.
Ovaj domaćin ih gaji godinama i za sebe kaže da je pravi ekspert za ovu povrtlarsku biljku. U svojoj dugogodišnjoj karijeri zabilježio je bundeve teške i preko 50 kilograma, a lani je većina plodova bila oko 30 kilograma.
"Najteža je do 35 kilograma, a imao sam od 52 kg na Oplenačkoj berbi kada sam izlagao i to je najteža do sada", kaže ovaj proizvođač.
Ističe da se rendana najbolje isplati, pa tako ovaj domaćin dnevno proda i do 40 kilograma ovog povrća.
"Prodajem na komad, krišku i rendanu. Za nijansu se bolje isplati rendana. Dnevno prodam i do 40 kilograma rendane, a prošle godine za Badnji dan sam prodao preko 80 kilograma", ističe on.
Bundeva je organsko povrće jer ne zahtijeva hemijske tretmane i lako se uzgaja.
"Kad bude maksimalna vegetacija, bude metar uvis listova i tu dijete da uđe ne može. List sve prekrije i samo se vidi zelenilo. Bundevi je obavezan plodored i obavezno stajsko đubrivo. Prošle godine smo razorali lucerište, pa je porasla nenormalno, a i sjeme je bilo dobro. Inače, uvijek ostavljam sjeme od svojih bundeva, osušim prirodno i čuvam na suhom mjestu", kaže Novaković i dodaje da ne treba da je uhvati trava u fazi razvoja.
Prema njegovim riječima sremske su dobre za čorbe i za pite, one su sočnije, a za pečenje su dobre suhe koje imaju rebra po kori.
Bundeva se gaji još od najranijeg perioda čovječanstva, a na naša područja je dospjela iz Male Azije preko Grčke, sredinom 16. vijeka. Sjeme je bogato uljem, proteinima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Od mineralnih materija sjeme je bogato fosforom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem i bakrom.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica