Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanacija poplava
  • 17.05.2023. 15:00

Biljke se dave u vodi: Šta sa zemljištem poslije poplave?

Voda sa sobom nosi sve, od stabala drveća do raznih kontaminirajućih materija i nepoznatih bakterija. Što duže stagnira, to su veće štete.

Foto: Senka Cvek
  • 202
  • 18
  • 0

Nažalost, poplave koje su nas zadesile ovih dana, naša su stvarnost i ovoga proljeća. Od vode ne možemo pobjeći. Pored poplavljenih kuća, imovine i gubitka sredstava za život, mnogi od nas će imati dodatnu brigu sanacije bašti i dvorišta, ali i njiva, voćnjaka i vinograda, o čemu ćemo također pisati. 

Koje su opasnosti?

Poplava znači da je površina pod vodom duže od jednog dana, ali će sanacija i oporavak biti neophodni i poslije kratkotrajnog plavljenja. Što duže voda stoji i natapa zemlju, smanjuje se količina kiseonika što negativno utiče na procese koji se odvijaju u biljkama. Možemo reći da se biljke "dave u vodi". One venu, ali to uvenuće nije posljedica nedostatka vode već korijen ne može da diše i da usvaja vodu.

Voda nosi sa sobom sve, od oborenog drveća do sadržaja septičkih jama, a poseban problem je ako dođe u kontakt s industrijskim postrojenjima, skladištima đubriva, opasnim i kontaminiranim sredstvima ili nepoznatim bakterijama.

Ljudi koji se susreću s poplavama znaju koliko vremena, sredstava i rada moraju uložiti da bi se sve popravilo i dovelo u red. Proces oporavka zemljišta nakon ovakve nesreće zavisi od jačine poplave, dužine stagniranja vode i obima štete. Uklanjanje vode s parcele, iz bašte, voćnjaka ili dvorišta nekada ide brzo kako se voda povlači, a nekad to traje danima. Ispumpavanje vode stvoriće dodatni trošak.

Voda će se negdje danima povlačiti

Ugrožena plastenička proizvodnja

Sve što je voda donijela potrebno je ukloniti i područje očistiti. Voda donosi kabasti materijal, ali i mulj, biljne ostatke. Čuvajte se kontaminacije. Poplavna voda nije bezazlena i sa sobom nosi mnogo opasnih materija, bakterija i morate biti posebno oprezni. Većina jednogodišnjeg povrća i bilja će biti uništeno, dok su višegodišnji grmovi i drvenaste kulture otporniji.

Mijenja se populacija mikroorganizama, narušava struktura, zemljište se zbija. Ako voda prirodno otiče, to je najbolje. Izbjegavajte korištenje mehanizacije po vlažnoj zemlji, jer će izazvati dodatno zbijanje. U ekstremnim slučajevima biće potrebno uraditi dezinfekciju.

Troškovi za poljoprivrednike biće veliki, od gubitka uroda, sadnica, do uništene opreme i strojeva. Posebno će biti ugrožena plastenička proizvodnja.

Nadoknaditi hranjive materije

Voda osiromašuje sadržaj hranjivih materija i biće ih neophodno nadoknaditi. Upotreba stajnjaka, komposta, glistenjaka i malčiranje, doprinijeće vraćanju biološke ravnoteže. Uradite barem priručni test na pH reakciju. Poplavljena zemlja često postaje kiselija. 

Kojih je 6 koraka do plodnog zemljišta?

Biljkama koje prežive prijeti napad bolesti i štetočina. Veoma često se na biljkama javlja trulež, pepelnica, plamenjača, monilija. Osjetljivost na napad insekta je povećana. Pripremite se da tretirate zasade. Nemojte žuriti sa rezidbom oštećenog grmlja i stabala. Jaka rezidba će izazvati dodatni stres i može doprinijeti uvenuću.


Tagovi

Poplava Oporavak zemlje Sanacija zemljišta Sanacija poplavljenog zemljišta Sanacija bašte Nakon poplave Povlačenje vode Voda u bašti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas