Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 09.08.2016. 08:00

Kako sami možete doznati je li tlo kvalitetno?

Za uspješno gajenje biljaka veoma je važno poznavati ph reakciju tla. Brojne su priručne metode koje vam mogu pomoći da uradite analizu tla u svom vrtu.

Foto: Pixabay.com
  • 7.547
  • 790
  • 0

Prije sjetve ili sadnje bilo koje biljne vrste potrebno se dobro upoznati sa karakteristikama zemljišta koje smo izabrali za sadnju ili sjetvu. U istom zemljištu mogu da rastu različite biljke, neke će biti bujne, razgranate, sa obiljem plodova, dok će druge ostati kržljave, slabe bujnosti i rodnosti. Stanje u kome su biljke u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta i ph reakcije zemljišta.

Kiselost zemljišta se izražava ph reakcijom i može imati vrijednost od 0 do 14:

  • veoma kiselo zemljište - ph < 4,5
  • kiselo - 4,6 do 5
  • blago kiselo - 5,1 do 5,5
  • blizu neutralno - 5,6 do 6,4
  • neutralno - 6,5 do 7,3
  • blago bazno (alkalno) - 7,4 do 8
  • bazno - 8,1 do 8,5
  • veoma bazno - > 8,5.

Postupci određivanja ph reakcije zemljišta

Prema biljkama koje rastu na tlu možemo odrediti o kakvom se zemljištu radi. Većina biljaka raste u zemljištu slabo kisele i neutralne reakcije. Međutim, sve biljne vrste nisu iste u pogledu zahtjeva prema reakciji zemljišta. Na neutralnom zemljištu rastu: bijeli i crveni luk, djetelina, kupus, slak (ladolež), repa, cikla.

Na slabo kiselom zemljištu dobro rastu: krastavac, ruže, krompir, patlidžan, tikvice, grašak, kamilica. Na kiselom rastu: paradajz, kiselica, peršun, bosiljak.

Postupak sa 9% sirćetom

Potrebno je uzeti kašiku zemlje i preliti je sa malom količinom sirćeta. Ukoliko je zemlja neutralna doće do veoma slabog pjenušanja. Kod kiselog zemljišta neće biti promjena. Međutim, ako je zemljište bazno doće do pojave reakcije, burnog pjenušanja, i to je najbolji pokazatelj da sirće reaguje sa bazama iz zemlje. Po intenzitetu stvaranja mjehurića, pjenušanju, možemo utvrditi i da li se radi o slabije baznom ili baznom zemljištu. Što je više pjenušanja i zemljište je baznije.

Postupak sa sodom

Kašiku zemlje preliti sa sodom rastvorenom u vodi. Neutralno i bazno zemljište neće reagovati, dok će kiselo zemljište reagovati i doće do pjenušanja. Što je pjenušanje intenzivnije to je i kiselost zemlje veća.

Postupak određivanja ph reakcije lakmus papirom

Uzorak zemljišta očistiti od nečistoća (grančica, kamenčića) i u staklenoj posudi rastvoriti u destilovanoj vodi. Rastvor zemljišta procijediti kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. U profiltriran rastvor potopiti lakmus papir koji će nakon nekoliko minuta promijeniti boju. Dobijenu boju uporediti sa bojom na skali koja se dobije u paketiću lakmus papira.

Postupak sa čajem od lišća višnje, trešnje ili crvene ribizle

Za ovaj postupak potrebno je uzeti 3 do 4 lista trešnje, višnje ili crne ribizle i preliti sa ključalom vodom. Pustiti da se ohladi. Hladnim odvarom od lišća preliti uzorak zemljišta. Nakon nekoliko minuta boja u staklenoj posudi će promijeniti boju. Crvenkasta boja je pokazatelj da se radi o kiselom i jako kiselom zemljištu, dok palava boja ukazuje na slabo kiselo zemljište. Zelenkasta boja ukazuje na netralnu reakciju zemljišta.

Postupak određivanja ph reakcije sokom od grožđa

U staklenu teglu staviti uzorak zemljišta i polako ga preliti sa sokom od grožđa. Ukoliko dođe do promjene boje i na površini se pojave mjehurići znak je da se radi o neutralnom zemljištu.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ph reakcija tla Određivanje kiselosti tla Zemljište Tlo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.